Szabadon használható Salinger neve

.:Benedek:. | 2012. június 19. |

A múlt hét közepén, John Lynch New Hampshire-i kormányzó megvétózta azt a bírósági döntést, amely lehetőve tette volna, hogy J.D. Salinger neve ne legyen kereskedelmi célokra szabadon használható. A keresetet az örökösök nevében Matt Salinger, a Zabhegyező írójának fia nyújtotta be, aki apja 2010-es halála után azért küzdött évekig, hogy egyáltalán bíróság elé kerüljön az ügy, és abban reménykedett, hogy a határozat egy személy identitásának kereskedelmi célokra történő felhasználási jogát örökölhetővé teszi, és a jogok felhasználásáról az örökösök döntenek, a halálesetet követő hetven évig.
Matt Salinger elmondta, apja épp azért költözött az északkeleti államba, hogy egyedül legyen, elzárva a külvilágtól, és New Hampshire tiszteletben is tartotta ezt, hiszen az állam hivatalos jelmondata is az, hogy Live Free or Die, azaz Élj szabadon vagy halj meg. Salinger abban hitt, hogyha az olvasóban kialakul valamilyen kép a szerzőről, az befolyásolhatja az olvasást, ezért sem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

angry-salinger_2.jpgPersze az író halála után egyből megindultak a találgatások, hogy elvonulása során miket írt még Salinger, de ezen írások sorsáról egyelőre még mindig keveset tudni. Ugyanabban az évben még egy ismeretlen fotó is előkerült, amelyet az a Shane Salerno hollywoodi forgatókönyvíró készített, akinek a már akkor reklámozott kétórás, exkluzív felvételekkel zsúfolt dokumentumfilmjét idén ősszel mutatják be Amerikában.
Salinger örökösei azt akarják megakadályozni, hogy bármilyen terméken engedély nélkül használják az író nevét. Matt Salinger a bíróságon két pólóval is példálózott, az egyiken már öreg korában, a paparazzi-fotóson feldühödött író képe látható, aki egyáltalán nem akarta, hogy akár csak képeken is a nyilvánosság szeme elé kerüljön.
John Lynch kormányzó elmondta, a szólásszabadság nevében vétózta meg a döntést, Matt Salinger viszont bízik benne, hogy a New Hampshire-i szenátus június végén még megváltoztatja az eredményt.