Hírek mti márquez

Sosem látott siker Iránban Márquez könyve

.:wendy:. | 2011. szeptember 22. |

Napok alatt elfogyott a teheráni könyvesboltok polcairól Gabriel García Márquez Egy emberrablás története című műve, miután az ellenzék vezetője megjegyezte, hogy a könyv tökéletesen visszaadja házi őrizete alatt eddig átélt élményeit. Mir Hoszein Muszavit és társát, Mehdi Karubit február közepén helyezték házi őrizetbe az iráni hatóságok, miután ezrek özönlöttek az utcákra az arab világon végigsöprő demokráciapárti tüntetésekkel való szolidaritás jeléül. Azóta a két ellenzéki politikusnak alig van kapcsolata a külvilággal.

Muszavi hét hónap után a múlt héten találkozhatott először a lányával, s a szigorú biztonsági felügyelet mellett engedélyezett röpke találkozón állítólag a következő szavakat intézte gyermekéhez: "Ha meg akarod tudni, milyen az életem a fogságban, olvasd el Gabriel García Márquez Egy emberrablás története című könyvét". Muszavi megjegyzése gyorsan terjedni kezdett a világhálón, s az ellenzéket támogató irániak százait sarkallta a mű elolvasására.

A The Guardian brit napilap teheráni tudósítója a hét elején megdöbbenve tapasztalta a teheráni könyvesboltokban kígyózó sorokat. "Jó néhány órámba telt, mire megszereztem a könyvből egy példányt. Először a Karimkhan negyed könyvesboltjaiba mentem, de ott már nem volt egy darab sem. Aztán átmentem az Enghlab sugárútra és elképedtem azon, hogy az emberek sorban állnak a könyvért, mintha legalábbis az új Harry Potterről lenne szó."

A brit újságíró által megkérdezett tíz nagy teheráni könyváruház mindegyikéből elfogyott a hirtelen felkapott Márquez-mű, de arról egyik üzlet sem nyilatkozott, minek köszönhető ez a nagy érdeklődés.

Az Egy emberrablás története az 1990-es évek Kolumbiájában játszódik és azt mutatja be, hogy egy drogbáró parancsára miként rabolnak el befolyásos embereket, közöttük politikusokat és újságírókat. Az Aftab iráni hírportálon múlt csütörtökön a könyveladási lista élére került a Nobel-díjas kolumbiai író műve, és a Sargh című reformpárti újság is a könyv iránti példátlan keresletről számolt be.

Muszavi hívei a Facebook közösségi portálon elindítottak egy oldalt "Egy emberrablás története, egy fogságban lévő elnök helyzete" címmel, néhány internetes oldal pedig ingyenesen letölthetővé tette a könyv fárszi fordítását.

(MTI)