Sikerkönyveket pontozott le Rushdie

.konyvesblog. | 2015. április 07. |

(Kép forrása)

Salman Rushdie megint nem bírt lakatot tenni a szájára, ezzel pedig felettébb kínos helyzetbe hozta magát. Az történt, hogy a Goodreads nevű oldalon könyveket osztályozott, és közülük több körülrajongott szerző művét alaposan lehúzta. Kingsley Amis Szerencsés flótás című regényére így egy csillagot bírt adni, míg Harper Lee Pulitzer-díjas alkotása, a több alkalommal is minden idők egyik legjobb regényének kikiáltott Ne bántsátok a feketerigót mindössze három csillagot érdemelt ki nála.

Amikor más olvasók magyarázatot követeltek tőle, Rushdie mereven elzárkózott attól, hogy megindokolja döntését. Közölte, hogy nagyon ügyetlen a közösségi média világában, és ő azt hitte, hogy ezeket az értékeléseket csak a honlap üzemeltetői látják, és nem gondolta, hogy nyilvánosak lesznek. Hogy Kingsley Amis könyvét nem szereti, azt nem is tagadta, ugyanakkor nem érezte szükségét, hogy megindokolja vagy megmagyarázza, hogy miért érez így. Később, az Independent vasárnapi kiadásának azt mondta, hogy csak hülyéskedett, kísérletezgetett az oldallal, és arra kért mindenkit, ne vegyék komolyan az értékeléseit.

Nem mindenkit húzott azonban le Rushdie, F. Scott Fitzgeraldtól A nagy Gatsby vagy Evelyn Waugh Egy marék por című könyvei öt csillagot kaptak tőle. Szintén a legmagasabb értékelést kapta a Nobel-díjas V. S. Naipaul a Mr. Biswas háza című könyvéért, ami csak azért érdekes, mert a két író évek óta nincs jóban egymással. Naipaul korábban például kijelentette, hogy nincs ideje elolvasni Rushdie könyveit, a Sátáni versek miatt az íróra kimondott fatvát pedig "az irodalomkritika extrém formájának" nevezte.

Forrás: Independent