Sepsi László kapta idén a Dunajcsik Mátyás Lehetőséget

.konyvesblog. | 2016. február 25. |

Fotó: Nagy Eszteranna

Mátyás napja van, ez pedig azt jelenti, hogy a Libri nyilvánosságra hozta, ki kapja idén a Dunajcsik Mátyás Lehetőséget. Az idei díjazott Sepsi László, akinek áprilisban jelenik meg Pinky című regénye. A 2014-ben alapított irodalmi díjat olyan fiatal, pályakezdő szerző kapja, akinek könyvét a kiadó az egykori főszerkesztője ajánlására jelenteti meg. A tavalyi díjazott Dékány Dávid volt.

Dunajcsik Mátyás indoklása:

„Sepsi László mindent tud a krimiről, noirról, horrorról és az urban fantasyról, de nem esik kétségbe akkor sem, ha az úgynevezett magasirodalom ködbevesző elefántcsonttornyának nyirkos lépcsőházaiban kell eltájékozódnia. De ami ennél sokkal fontosabb, hogy nem csak az emberi és a nem-emberi lélek működésével van tisztában, hanem arról is pontos fogalmai vannak, aminek talán még lelke sincs.

Új regényében olyan világot alkotott, ami bár minden oldalon újabb és újabb meglepetéssel szolgál, egészében véve mégis kényelmetlenül otthonos. Mert bár magunknak is nehezen valljuk be, nagyonis jól ismerjük a mindent átszövő korrupció csatornabűzét az orrunkban, a városlakók mellére esténként sötét démonként telepedő kilátástalanságot, de a beláthatatlan pusztulás apró réseiből elő-előbukkanó szépséget és csodákat is, amik miatt mégis, mindennek ellenére felkelünk reggelente.

A Pinky című regény éppen olyan, mint a címében szereplő különös, rózsaszín és kegyetlen ital: amilyen furcsának tűnik elsőre, olyan természetességgel eszi bele magát az ember agysejtjeibe, és egy pillanatra sem ereszt el a szélesvásznú végkifejletig. Egyben pedig újabb bizonyíték arra, hogy a XXI. századi fiatal magyar irodalom immár tényleg nem ismer sem zsánerbeli, sem nyelvi határokat, szíve pedig egy ütemben dobog az átkozott nagyvilág fékevesztett, dühös és szédítő ritmusával.”

Sepsi László a Prizma filmművészeti folyóirat és a Műút zsánerkritikai rovatának szerkesztője. Írásait többek közt a Filmvilág, a Magyar Narancs, a Kalligram, a 2000, a Mozgó Világ, a Pannonhalmi Szemle és az Alföld közölte. Holt istenek kora című regénye 2003-ban jött ki az Eső gondozásában, Az éjszaka réme című meséje (részlet ITT) 2015-ben jelent meg a Tessloff Babilonnál.

Részlet a Pinkyből:

pinky.jpgÉmelygek: arra a harmadikra egyáltalán nem volt szükségem. Egy napon megtanulom, hogy ami nem működik, azt hagyni kell a francba, de ez már megint nem az a nap.

Ki akarsz lenni, Jynx?

Bámulom a nyirkos lámpafényt, és azt mondom: egy kibaszott démon. Árnyék a sarokban. A legveszélyesebb macskafajzat az erdőben, a legkeményebb huligán a környéken, a legdurvább szerető, a legbátrabb kisgyerek.

Persze nem történik semmi. Előtte kellett volna talán, mielőtt a pinky húsdarabkái szétolvadtak a gyomromban, és elindultak az agyam felé, hogy rendet rakjanak benne. Mielőtt a rózsaszín mágia feloldódott a zavaros semmiben, ami én vagyok.

Elindulok hazafelé. A lépéseim nem egy démon lépései, csak egy peches balfék kacsázik az út közepén hétfő éjszaka.

Tőlem három háztömbnyire megérkeznek a mentők és a helyszínelők. Cigarettáznak, telefonálnak, és az arcukba húzzák a sárga esőkabátok kapucniját, miközben az öcsém ott fekszik előttük kiterítve.