Dékány Dávid kapja az első Dunajcsik Mátyás Lehetőséget

.konyvesblog. | 2015. február 23. |

dunajcsik.jpg
Dunajcsik Mátyás, a Libri Kiadó egykori szépirodalmi főszerkesztője tavaly nyár óta Izlandon él, a kiadó igazgatói, Sárközy Bence és Halmos Ádám pedig addigi munkája elismeréseként irodalmi díjat alapítottak. Ez a Dunajcsik Mátyás Lehetőség, melyet minden évben egy olyan fiatal, pályakezdő alkotó kapja, akinek a könyvét a Libri az egykori főszerkesztő ajánlására ad ki. A díjazott személyét minden év február 23-án, Mátyás-napon hozzák nyilvánosságra. Az elismerés első, 2015-ös díjazottja Dékány Dávid, akinek Darwin Motel című verseskötete április 11-én jelenik meg a Libri Kiadónál.

Dékány Dávid 1988-ban született Szegeden, folyóiratokban 2010 óta publikál. Egy irodalmi körnek sem tagja, egyetemre nem járt. Verseivel többek között a Holmi, a Jelenkor, a Műút, az Alföld és a Litera oldalain találkozhattak eddig az olvasók. Első verseskötetéről Dunajcsik Mátyás a következőképpen ír a könyv fülszövegében:

„Dékány Dávid első kötetének versei egy felnőtt elkövető higgadtságával vallanak a kamaszkor őrületéről. A levetkőzhetetlen mániák és szorongások meghittségéről, a házi kedvencként dédelgetett, pusztító indulatokról, és persze a szerelemről is, ami néha épp a legbarátságtalanabb díszletek között rak fészket magának. Aki a Darwin Motel elsötétített szobáiban száll meg, tudja, hogy a recepciós nem tesz fel fölösleges kérdéseket a csomagtartó tartalmáról és arról, kinek a vére száradt az ágyneműre a vendégek távozása után. Ezek a versek nem udvariasak és nem jól neveltek. De bennük van egy rosszul végződő road movie minden romantikája.”

A díjat a Libri Kiadó április 11-én este, költészet napi eseményén, a Corvintetőn fogja átadni.