Az Infinite Jest megjövendölte a Skype-ot és Netflixet

.konyvesblog. | 2016. február 03. |

final-cover-ij20-anniversary-editionlarge.jpgA jubileumi kiadás borítója

Húsz évvel ezelőtt jelent meg David Foster Wallace kultműve, az Infinite Jest, ami azonnal az irodalmi szcéna rocksztárjává tette szerzőjét az Egyesült Államokban, és amit hamarosan végre magyarul is olvashatunk. A könyvet nevezték túl hosszúnak, túl intelligensnek és túl kuszának is, ám a kritika rajongott érte, és még a Grunge Amerikai Regénynek is kikiáltották. 1996 márciusának végére, egy hónappal a megjelenése, és az egész országot átszelő könyvturné (erről szól David Lipsky Although Of Course You End Up Becoming Yourself: A Road Trip with David Foster Wallace-ja, amelyből a The End of the Tour című film készült – a szerk.) után a regény már a hatodik kiadásánál járt.

Kapcsolódó cikkeink:

Kemény Lili fordításában jön az Infinite Jest

Kemény Lili az Infinite Jestről: Rossz lenne olyan regényen dolgozni, aminek nincsenek titkai

Amikor DFW megírta a regényt, a mobiltelefon még ritkaságnak számított, és az internet, legalábbis úgy, ahogyan ma használjuk, még gyerekcipőben járt. Az Infinite Jest a jóléti Clinton-érába robbant bele, abba az időbe, amikor az ember semmi mást nem akart csinálni, csak egész nap tátott szájjal bámulni az MTV-t, ám a közeljövőt idézte, és cselekményének legnagyobb része 2009 környékére tehető. Hogy pontosan melyik évre, az nem teljesen világos, mert a könyv világában a naptári éveket mindig a legmagasabb ajánlatot tevő kapja meg, hogy reklámozhassa a termékét, így lesz például saját éve a triplaméretű Dove szeletnek, a Whoopernek, vagy a Depend márkájú felnőtt alsóneműnek. A regényben az Egyesült Államok arra kényszeríti Kanadát és Mexikót, hogy csatlakozzanak az új szuperállamhoz, az O.N.A.N.-hoz, New England északi feléből mérgező hulladékok lerakóhelye lesz, a Szabadság-szobor egy burgert szorongat fáklya helyett, de a quebeci szeparatisták és a tenisz sem maradt ki a történetből.

DFW közeljövője nekünk már közelmúlt, a regény pedig minden, pénztől általában nem nagyon függetleníthető abszurditása ellenére is tartalmaz néhány igen előrelátó jövendölést:

Donald Trump tündöklése

Az Infinite Jest világában Rush Limbaugh-ból, a józan észnek teljesen ellentmondó, agresszív, nárcisztikusan populista, önmagától megrészegült rádiós műsorvezetőből lesz elnök, ám ő végül elég csúnyán végzi.

Okostelefonok

DFW leginkább azt érezte meg, hogy a technológia mekkora hatással lesz a szórakozási szokásainkra: egy teleputer nevű szerkezetben kombinálta a számítógépet, a televíziót és a telefont.

Netflix

Azt is megjövendölte, hogy a technológia lehetővé teszi majd, hogy a néző jobban kontrollálhassa, milyen tartalmakat fogyaszt. A könyvbeli Interlace egy olyan televízió alapú otthoni szórakoztató rendszer, ami lehetővé teszi, hogy olyan televízió műsorokat és filmeket töltsön le a felhasználó, amilyeneket szeretne. A regényben ez a reklámok pusztulását is jelenti, ám sajnos még DFW-nak sem jöhetett be minden a való életben. 

Skype

Az egyik legnagyobb újítás, amit DFW elképzelt, az a videótelefonálás volt, méghozzá a Skype-hoz hasonló programokon keresztül. A videótelefonálás a regényben átmeneti divathóbortként végzi, mivel kiderül, hogy egyszerűen túl stresszes, hogy a másik fél tényleg mindent lát, miközben velünk beszélget, még olyasmit is, amit nagyon nem kéne neki: például az orrtúrást.

Szelfik

Az emberek túl hiúk, a videóhívás pedig még félénkebbé és bizonytalanabbá teszi őket, ezért elkezdenek a saját digitálisan feljavított avatárjaikon keresztül beszélni egymással. Épp, mint az Instagram-filterek világában.

DFW nagyon szkeptikus volt a digitális utópiával kapcsolatban, és nemcsak új technológiákat jósolt meg, de megjósolta az ezek mellékhatásaként jelentkező újfajta szorongásokat is. A legmerészebb jóslata éppen ezért abban állt, hogy valaki akkor is az ő ezeroldalas könyvét fogja választani, ha minden lényeges információ összefoglalható lesz 140-160 karakterben.

Forrás: Telegraph

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!