Sárga rózsákkal és pillangókkal búcsúztatták Márquezt

Sárga rózsákkal és pillangókkal búcsúztatták Márquezt

.konyvesblog. | 2014. április 22. |
000 DM-Mvd6608223

Kedvenc sárga rózsáival és a Száz év magány  sárga pillangóival búcsúztatták Gabriel García Márquez a mexikóvárosi kultúrpalotában tartott hétfői gyászszertartáson. Az elnökökkel az élükön, a kolumbiai és a mexikói kormány tagjai álltak díszőrséget sárga rózsákkal díszített urnája mellett.

A  87 évesen elhunyt író ravatalánál ezrek rótták le kegyeletüket a Palacio de Bellas Artes néven ismert, eredetileg operaháznak épült színházban. Sokan vittek magukkal sárga virágot, amely Márquez hite szerint védelmet nyújt a balsorstól, mások az író kedvenc dalaiból játszottak a magukkal vitt hangszereken.Többen sárga papírpillangókat röptettek, utalásként leghíresebb regényére, a Száz év magányra, amelynek főhősét mindenhová sárga lepkék raja követi.

Kapcsolódó cikkeink:

Elhunyt Gabriel Garcia Márquez

Gabriel Garcia Márquez hangot adott Latin-Amerikának

A több mint négy órán át tartó szertartás során a ravatalnál egy kvartett adott elő García Márquez kedvenc klasszikusainak, köztük Bartók Bélának a műveiből. A komolyzenei aláfestést időről időre egy trió szakította meg a vallenato nevű, az író szülőföldjéről eredő zenével, ugyancsak az író kedvenc műfajával. Egy mikrofonnál felváltva olvastak fel részleteket a Száz év magányból.

"Minden idők legnagyobb latin-amerikai regényíróját" búcsúztatva Enrique Pena Nieto mexikói elnök kijelentette, hogy Márquez halála "nagy veszteség nemcsak az irodalomnak, hanem az egész emberiségnek", műveiben szerinte "egész generációk találtak választ az élet nagy kérdéseire", és az író a világirodalom élvonalába helyezte a latin-amerikai irodalmat .

"Minden idők legnagyobb kolumbiaijának" nevezte az írót Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, aki felidézte, hogy Márquez "egy 1982. decemberi napon a fagyos Stockholmból szembesítette a világot Latin-Amerika magányosságával". Örök dicsőség annak, aki oly sok dicsőséget hozott nekünk!"

Szimbolikus temetést tartottak hétfőn Márquez szülőhelyén, a Kolumbia karib-tengeri partján fekvő Aracatacában is. Mintegy háromezer ember vonult az író gyermekkori házától (ma neki szentelt múzeumtól) a városközpontban fekvő templomig, onnan pedig a helyi temetőbe. A mexikóvárosi gyászszertartáshoz hasonlóan a búcsúztatást Kolumbiában is sárga virágok és sárga lepkék uralták.

Kedden a bogotai katedrálisban tartanak gyászszertartást, ugyancsak az ország elnökének részvételével, szerdán pedig, a könyv és a szerzői jogok világnapján több mint ezer kolumbiai közkönyvtárban, iskolában, illetve parkban tartanak felolvasást az Ezredes úrnak nincs, aki írjon című Márquez-regényből a kormány kezdeményezésére. A felolvasást az ország államfője, Juan Manuel Santos kezdi.

(MTI)