Rowling még mindig pipa a lehallgatási botrány miatt

.konyvesblog. | 2014. június 05. |

Cormoran Strike június 19-én visszatér, ekkor jelenik meg ugyanis angolul a Robert Galbraith írói álnév alatt publikáló J.K. Rowling második krimije (az elsőről itt írtunk részletesen). Az eddig kiszivárgott információkból az derül ki, hogy az írónő még mindig nagyon dühös az angol médiát és közvéleményt három évvel ezelőtt alaposan megrázó lehallgatási botrány miatt.

A The Silkworm (A selyemhernyó) című regény azzal veszi kezdetét, hogy a detektív bizonyítékokat ad át egy újságírónak egy felsőházi képviselő és a titkárnője viszonyáról. Amikor az újságíró felveti, hogy a többi magánzsaru rendszeresen lehallgatja mások telefonüzeneteit, Strike azzal vág vissza, hogy a telefonok feltörésére utasítani másokat törvénytelen dolog.

Rowling egyike volt azoknak a hírességeknek, akik három éve tanúvallomást tettek a hírhedt telefonlehallgatási botránnyal kapcsolatban. A News of the World című brit bulvárlap bedőlését hozó botrányt 2011-ben robbantotta ki a Guardian, a lapnak ugyanis bizonyítékai voltak arra, hogy a News of the World munkatársai hozzáfértek egy meggyilkolt diáklány postafiókjához, és lehallgatták az üzeneteit; utóbbiak egy részét törölték, ezzel pedig tévútra vitték a nyomozást.

A The Silkwormben a magánnyomozónak egy vitriolos tollú író brutális meggyilkolásának a körülményeit kell felderítenie. A potenciális elkövetők listája elég hosszú, az író megjelenés előtt álló könyve ugyanis életeket tehetett volna tönkre - ha valaha napvilágot lát. A regényből az USA Today hozott nyilvánosságra egy részletet, ehhez kattintsatok ide!