Hírek harry_potter

Rowling kirúgta felfedezőjét és ügynökét

.konyvesblog. | 2011. július 04. |

Megvált régi irodalmi ügynökétől J. K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzője.

Rowling szóvivője a hét végén erősítette meg, hogy az írónő véget vetett az 1996 óta tartó közös munkának. Christopher Little volt az, aki Rowlingot felfedezte, és első regényének, a Harry Potter és a bölcsek kövének kiadót szerzett. Azóta a hétkötetes varázslósagából négyszáz millió példányt adtak el világszerte, a könyvekből nyolc nagy sikerű film született, és Rowlingból a világ leggazdagabb írónője vált.

A guardian.co.uk szerint az elhatározás hetek óta érlelődött, de a szakítás pontos oka nem ismeretes. Annyi azonban kiderült, hogy Rowling új irodalmi ügynöke a Little cégéből kivált Neil Blair lett, aki The Blair Partnership néven alapította meg saját irodalmi ügynökségét.

Az ügynökcserére azt követően került sor, hogy Rowling bejelentette: októberben induló Pottermore.com honlapján digitális formátumban, e-könyvként is forgalmazni kezdik a Harry Potter-regényeket. Ez a lépés rosszul érintette a Potter-könyveket kiadó Bloomsburyt, mivel az nem rendelkezik a digitális kiadás jogaival.

Rowling Blairrel dolgozott a Pottermore.com elindításán. A honlapon az e-könyveken kívül kalandjáték és a varázslóvilággal kapcsolatos exkluzív anyagok is várják majd a felhasználókat. A 69 éves Little "csalódottságának és meglepetésének" adott hangot a szakítással kapcsolatban. (MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.