Rágógumit nyomtak Douglas Coupland szemébe

Rágógumit nyomtak Douglas Coupland szemébe

.konyvesblog. | 2014. december 05. |

tumblr_nfjrumsmhe1qdt6e2o1_1280.jpg

Douglas Coupland valószínűleg elirigyelte a prágai Kafka-fej népszerűségét, és úgy döntött, saját feje másodszor is lehet olyan érdekes, mint cseh kollégájának 11 méteres, rozsdamentes acélból készült koponyája. Coupland egész nyáron át Vancouverben, a Vancouver Art Gallery melletti füves dombon állította ki közösségi finanszírozással létrejött, gumialapú, interaktív, köztéri önarcképét. A szobor tulajdonképpen nem más, mint egy több mint 2 méter magas, poliészterből készült Coupland-fej, amely attól válik interaktívvá, hogy mindenki ráragaszthatja a saját használt rágógumiját. A végeredmény pedig épp olyan gusztustalan lesz, mint a székünk alja a negyedik bében, ahová - jobb rejtekhely híján - matekóra előtt eltüntettük a donaldos rágót.

tumblr_nfjrumsmhe1qdt6e2o4_1280.jpg

Az X generáció, és A rágógumitolvaj (!) szerzője, aki az írás mellett képzőművészként is tevékenykedik, Gumifejnek nevezte el az installációt. Coupland szerint a rágó eleinte úgy nézett ki a fekete fejen, mint valami ékszer, és nagy meglepetés volt neki például az élénknarancssárgán világító mangós Hubba Bubba. Egy interjúban arról is beszélt, hogy műve nemcsak köztéri szobor, de performansz, tájkép, csendélet, kocept – és időalapú művészet is.

tokyo-harbour-500x375.jpg

Coupland egyik korábbi munkája (kép forrása)

Coupland feje januártól Torontóban várja, hogy a járókelő rágót nyomjanak a szemébe, természetesen visszaállítva eredeti, rágómentes állapotába.

A prágai Kafka-fej David Černý munkája, ő alkotta többek között az Entrópát, ami óriási botrányt kavart Brüsszelben

Forrás: ParisReview