Hírek roald_dahl

Picur Karcsi eredetileg fekete volt

.konyvesblog. | 2017. szeptember 18. |

quentin-blake-that-means-youve-won.jpg

Roald Dahl özvegye, Liccy Dahl a BBC-nek adott rádióinterjújában elárulta, hogy a Karcsi és a csokigyár első draftjában a címszereplő kisfiú még fekete volt. Dahl egy kis fekete fiúról írt, ám ügynöke rossz ötletnek tartotta a dolgot, és ragaszkodott ahhoz, hogy az író változtasson a karakteren. Az özvegy szerint mindenki azt kérdezte volna, hogy miért fekete a főhős, de elég nagy kár, hogy Dahl végül engedett. Az interjú apropója Dahl születésének 101. évfordulója volt, amiről mi is megemlékeztünk.

Nyerj könyvcsomagot a Roald Dahl Napon!

Ma 101 éve született Roald Dahl (portrénkat olvasd el ITT), ami nyilván nem egy kerek évforduló, de ezt a napot 2006 óta Roald Dahl Napként ünneplik a rajongók, így arra gondoltunk, jó alkalom arra, hogy összeszedjünk öt érdekességet a könyveiről. És ha ez nem lenne elég, a Kolibri Kiadóval közösen...

Megszólalt benne Dahl életrajzírója, Donald Sturrock is, aki szerint az író tisztában volt azzal, hogy milyen is a brit és az amerikai érzékenység, hiszen mindkettőt közelről ismerte (amerikai családba házasodott, első felesége Patricia Neal színésznő volt – a szerk.), az özvegy pedig úgy véli, ez lehetett az oka annak is, hogy Karcsit eredetileg feketére írta. Bár Dahl egyik legnépszerűbb hősét végül fehér kisfiúként ismerhettük meg, az író nem kerülhette el a szereplői külsejével kapcsolatos méltatlankodást. Amikor a regény 1964-ben először megjelent, az umpa-lumpákat pigmeusokként ábrázolta, ám a második kiadásban már rózsapiros (az eredetiben rosy-white – a szerk.) bőrű emberkékként szerepeltek. Az adaptációkban a bőrszínűket narancssárgára változtatták.

Liccy Dahl szerint férje nem volt túl boldog a Gene Wilder (Vonka Vilmos) és Peter Ostrum (Karcsi) főszereplésével készült 1971-es film miatt, ám amikor először találkozott Sir Quentin Blake-kel, a férfival, aki illusztrálta a könyvet, azonnal tudta, hogy minden rendben lesz.

Roald Dahlról már készül az életrajzi film, az írót a Downton Abbey Robert Crawley-ja, Hugh Bonneville alakítja majd.

Forrás: BBC

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.