Philip K Dick örökösei perlik a Google-t
Hírek google 2010 pkd

Philip K Dick örökösei perlik a Google-t

.:wendy:. | 2010. január 08. |

Philip K Dick örökösei be akarják perelni a Google-t mert szerintük a szerző Do Androids Dream of Electric Sheep (Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?) című könyvéből (ebből készült a Szárnyas fejvadász című film) kölcsönözték a Google új szupertelefonjának, a Nexus One-nak a nevét.


 

Isa Dick Hackett a szerző lánya szomorúságának és megdöbbenésének adott hangot, amikor megtudta, hogy hogy fogják hívni a Google telefonját. "Nem egyeztettek velünk, nem kértek engedélyt" - nyilatkozta a New York Timesnak. A disztopikus jövőben játszódó könyvben a főszereplő Nexus-6 nevű kiborgokra vadászik, akik nem mások mint a humanoid robotok hatodszámú leszármazottjai.

Az örökösök felszólították a Google-t, hogy álljanak el a név használatától. A Google viszont azt mondja, semmilyen módon nem szándékoztak utalni Dickre, eszükbe se jutott az egyezés, ők a nexust a szó általános jelentésében használják, egy olyan helyre utalva, ahol a dolgok találkoznak.

Ám mivel a telefonon futó szoftver neve Android, a Nexus elnevezésből igencsak gyorsan lehet Dick művére asszociálni, ami ne feledjük hihetetlenül népszerű pont a geekek körében. Azzal együtt Dick sosem védette le a Nexus szót, ezért az örökösöknek elég nehéz lesz bizonyítaniuk, hogy a Google egy olyan nevet sajátít ki, amelyről a legtöbb embernek nem egy telefon jut az eszébe, meglovagolva ezzel PKD ismertségét.

A Motorola ezzel szemben például már megegyezett George Lucassal, hogy Droid néven forgalmazhassák saját androidos telefonjaikat.