Perui memoárból plagizálta a Jégvarázst a Disney?

.konyvesblog. | 2014. szeptember 25. |

letöltés (1).jpgEgy kevéssé ismert perui szerző, Isabella Tanikumi 250 millió dolláros kártérítést követel a Disneytől, mert szerinte tőle lopták  Jégvarázs című animációs filmjük sztoriját. Az írónő azt állítja, hogy a történetet 2010-ben megjelent önéletrajzából, a Yearnings of the Heart-ból plagizálták. A 150 millió dollárból készült  film 1,2 milliárd dolláros bevételével minden idők legsikeresebb animációs filmje lett, ám a Disney állítása szerint semmi köze Tanikumi életéhez. A történet alapja Hans Christian Andersen meséje, A Hókirálynő.

Bár jégkirálynők, hegyi trollok és beszélő hóemberek népesítik be a mesebeli Arendelle világát, Tanikumit még ők sem tudták  átverni. Ragaszkodik hozzá, hogy nem Andersen szolgált inspirációul az alkotóknak, hanem saját könyve, melyben az Andokban töltött gyerekkoráról mesél, arról, hogyan élte túl családja a 1970-es pusztító huarazi földrengést, és arról, hogyan élete meg szeretett nővére, Laura elvesztését.

A Jégvarázsban egy bátor kislány, Anna keresi nővérét, Elsát, akinek segítségével királyságuk kitörhet az örök hó és jég fogságából. A kalandhoz  útitársakat is kap, Kristof, a hegyi ember, és Sven, a hűséges rénszarvas képében. A kis csapat Mount Everest-szerű körülmények között dacol az elemekkel, hogy megmentsék hazájukat a pusztulástól.

Ti is úgy gondoljátok, hogy megdöbbentő a hasonlóság a két történet között?

Forrás: DailyMail