Pert vesztett A zongorista című film főhősének családja Varsóban

.konyvesblog. | 2013. október 01. |


Pert vesztett hétfőn egy varsói bíróságon Wladyslaw Szpilmannak, Roman Polanski A zongarista című filmje hősének családja.

Szpilman özvegye és fia rágalmazás miatt perelte be Agata Tuszynska írónőt, akinek egyik könyvében a nácikkal való együttműködéssel vádolják meg a híres zongoraművészt. Feljelentették a könyvet megjelentető kiadót is.
Oskarzona: Wiera Gran (A vádlott: Wiera Gran) című regényében Agata Tuszynska Wiera Gran zsidó énekesnőt idézi, aki azzal vádolta meg Szpilmant, hogy kápó volt a varsói gettóban. Wiera Gran igen népszerű énekes volt a gettóban, és Szpilmanhoz hasonlóan túlélte a holokausztot. A háború után azzal vádolták meg egy lengyel zsidó bizottság előtt, hogy közeli kapcsolatban állt a nácikkal. A bizottság ugyan felmentette, ám bírálói előtt soha nem tisztázta magát.

A vádaskodások miatt Wiera Gran Izraelbe, majd Franciaországba emigrált. Párizsban halt meg 2007-ben Alzheimer-kórban. A bíróság hétfőn úgy ítélte meg, hogy a kifogásolt könyv írója maga is kétségét fejezte ki a Szpilman elleni vádakkal kapcsolatban, "soha nem osztotta Wiera Gran véleményét".

"Örülök, hogy a bíróság megerősítette, hogy a történészeknek és életrajzíróknak joguk van idézni az interjúalanyaikat. Idézhetjük tehát a hőseinket, legitimálhatjuk a velük kapcsolatos megállapításainkat" – mondta az írónő a bíróságról távozva újságíróknak.

A felperes ügyvédje, Dawid Biernat közölte, hogy ügyfelei "kétségkívül fellebbeznek a döntés ellen". A pert nagy figyelem övezte Lengyelországban, ahol a 2000-ben Varsóban elhunyt Wladyslaw Szpilman neves zongoraművész volt. A világhírt Roman Polanski lengyel származású francia filmrendező filmjének köszönhette. A Wladyslaw Szpilman önéletírása alapján készült A zongorista című film 2003-ban három Oscar-díjat kapott, amelynek egyikével Szpilman filmbeli megformálójának, Adrian Brody amerikai színésznek az alakítását ismerték el. 

A perben tanúként hallgatták meg a gettó több egykori lakóját, akik személyesen ismerték Szpilmant, valamint a háború idején zsidókat mentő Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminisztert, akik elutasították Wiera Gran vádjait.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.