Patti Smith National Book Award-díjas

.:Benedek:. | 2010. november 23. |

Patti Smith önéletrajzi regényéről megjelenésekor írtunk, most pedig arról számolhatunk be, hogy az idei National Book Award tényirodalmi kategóriájában a Just Kids győzött.


Forrás: The New York Times 

A hatvanas-hetvenes években játszódó Just Kids Smith első New York-i tapasztalatait és a kor legendás művészvilágát mutatja be, középpontba állítva az énekesnő és a kultikus fotós, Robert Mapplethorpe kapcsolatát. Mielőtt utóbbi nyíltan vállalta homoszexualitását, egy párt alkottak, de később is szoros viszonyt ápoltak, lakó-és alkotótársak maradtak. Mapplethorpe készítette például Smith debütáló lemeze, a Horses borítóját, ami egyébként szándékosan Arthur Rimbaud halálának évfordulóján jelent meg 1975-ben. Az eredetileg is költőnek induló Smith az énekesi/dalszövegírói pálya mellett nem hagyott fel a verseléssel, a hetvenes évektől kezdve folyamatosan jelennek meg kötetei, a legutóbbi 2005-ben, ami a William Blake előtti tisztelgésként Az ártatlanság jövendölései címet viseli.

Köszönőbeszédében a meghatott Patti Smith kiállt a könyvek léte mellett, és visszaemlékezett azokra az időkre, amikor még egy könyvesboltban dolgozott, és arról ábrándozott, hogy ő is díjnyertes író lesz egyszer.

Az alábbi videón egy idei májusi beszélgetés látható Patti Smith és Jonathan Lethem között. Szóba kerül a Just Kids, az irodalom, a képzőművészet, és kettejük közös szenvedélyei, mint például Roberto Bolaño.
 

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.