Patti Smith National Book Award-díjas

.:Benedek:. | 2010. november 23. |

Patti Smith önéletrajzi regényéről megjelenésekor írtunk, most pedig arról számolhatunk be, hogy az idei National Book Award tényirodalmi kategóriájában a Just Kids győzött.


Forrás: The New York Times 

A hatvanas-hetvenes években játszódó Just Kids Smith első New York-i tapasztalatait és a kor legendás művészvilágát mutatja be, középpontba állítva az énekesnő és a kultikus fotós, Robert Mapplethorpe kapcsolatát. Mielőtt utóbbi nyíltan vállalta homoszexualitását, egy párt alkottak, de később is szoros viszonyt ápoltak, lakó-és alkotótársak maradtak. Mapplethorpe készítette például Smith debütáló lemeze, a Horses borítóját, ami egyébként szándékosan Arthur Rimbaud halálának évfordulóján jelent meg 1975-ben. Az eredetileg is költőnek induló Smith az énekesi/dalszövegírói pálya mellett nem hagyott fel a verseléssel, a hetvenes évektől kezdve folyamatosan jelennek meg kötetei, a legutóbbi 2005-ben, ami a William Blake előtti tisztelgésként Az ártatlanság jövendölései címet viseli.

Köszönőbeszédében a meghatott Patti Smith kiállt a könyvek léte mellett, és visszaemlékezett azokra az időkre, amikor még egy könyvesboltban dolgozott, és arról ábrándozott, hogy ő is díjnyertes író lesz egyszer.

Az alábbi videón egy idei májusi beszélgetés látható Patti Smith és Jonathan Lethem között. Szóba kerül a Just Kids, az irodalom, a képzőművészet, és kettejük közös szenvedélyei, mint például Roberto Bolaño.