Pablo Nerudát megmérgezték?

.:wendy:. | 2011. december 07. |

A chilei kommunisták exhumálnák Pablo Neruda világhírű költő maradványait, hogy tisztázzák halála körülményeit, azt, hogy valóban rákban halt meg, vagy pedig megmérgezték.

Az irodalmi Nobel-díjas Pablo Neruda lelkesen támogatta a chilei Népi Egység kormányát, s Salvador Allende elnök baráti köréhez tartozott. A jobboldali katonai puccs napjaiban halt meg egy santiagói klinikán 1973. szeptember 23-án, 69 éves korában. A chilei kommunista párt képviselői szerint halálos injekciót adtak be neki, 12 nappal Augusto Pinochet tábornok puccsa után, s ezért hétfőn hivatalos exhumálási kérelmet nyújtottak be az ország igazságügyi szerveihez.

A kérvény Mario Carroza bíróhoz került, aki a párt által már korábban kezdeményezett, májusban indult vizsgálatot vezeti a kommunista párttag Neruda halálának ügyében. A beadvány szerint meghamisították Neruda halotti bizonyítványát, a halál okaként prosztatarákot tüntettek fel.

A világhírű költő halálának körülményei idén tavasszal kerültek ismét az ország közvéleménye érdeklődésének középpontjába, amikor egykori sofőrje, Manuel Araya egy interjúban azt állította, hogy az egyik orvos halálos injekciót adott be neki, noha Neruda a kórházban éppen Mexikóba való távozását, önkéntes száműzetését készítette elő.

Carrozza bíró vizsgálta Salvador Allende, az 1973-ban véres katonai puccsal megdöntött chilei elnök halálának körülményeit, exhumálásának következtetéseit is, s a tudományos és más vizsgálatok alapján idén júliusban azzal zárta le nyomozását, hogy Allende önkezével vetett véget életének 1973. szeptember 11-én a La Moneda elnöki palotában.

Nerudát egy tengerparti településen, Isla Nerán lévő házának kertjében temették el, harmadik felesége, Matilde Urrutia mellé.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.