Orwell még mindig sokat tud mondani

.konyvesblog. | 2013. január 29. |

Alig 46 évet élt, művei azonban a mai napig hivatkozási alapnak számítanak. Júniusban lesz 110 éve, hogy megszületett George Orwell, akinek személye és munkássága Ralph Steadman grafikust már többször is megihlette.

Itthon 2006-ban jelent meg az Állatfarmnak az a kiadása, melyet Ralph Steadman illusztrált. A művész, korábban Hunter S. Thompson állandó alkotótársa, most néhány grafikát a Guardian rendelkezésére bocsátott, köztük egy olyat, amely az írót saját „101-es szobájával” (egy patkányokkal teli ketreccel) ábrázolja.

Orwell a legnagyobbakra is hatott: a kanadai Margaret Atwood ebben a cikkben például arról mesél, hogy milyen felkavaró élmény volt számára, amikor alig kilencévesen a kezébe került az Állatfarm, és felidézi azt is, hogy a valódi 1984 egészen különleges év volt a számára, hiszen ekkor kezdte el írni – később világhírűvé vált – disztópiáját, A szolgálólány meséjét. Más miatt is fontos volt számára ez a regény: Atwood szerint ugyanis addig a disztópiák többségét férfiak írták, férfiszemszögből, ő azonban azt próbálta megragadni, milyen lehet egy ilyen világ az 1984 női szereplője, Julia szempontjából.


Nagy-Britanniában egyébként a következő hetekben-hónapokban számos alkalommal és formában emlékeznek majd az íróra és műveire. Január 21-én (ez az író halálának a napja) például Orwell-napot tartottak, a Penguin új köntösben kiadja a leghíresebb könyveit, és a BBC Radio is számos alkalommal műsorra tűzi műveit.