Hírek lev_tolsztoj

Online elérhető lesz Lev Tolsztoj életműve

.konyvesblog. | 2013. október 18. |

leo-tolstoy.si.jpgMikor Lev Tolsztoj ük-ükunokája, az újságíró, Fjokla Tolstaja bejelentette, hogy a Lev Tolsztoj Múzeum önkénteseket keres, akik segítenének korrektúrázni ük-ükapja több mint negyvenhatezer oldalnyi írását, csak remélni tudta, hogy sikerül majd annyi embert toboroznia, akiknek segítségével hat hónap alatt befejeződhet a munka első fordulója. A jelentkezők száma igencsak  meglepte

Néhány napon belül csaknem háromezren jelentkeztek,  a mérnöktől a pincérnőn át egy tanulópilótáig. Az önkéntescsapat végül két hét alatt készült el a feladattal. Nekik köszönhetően hamarosan ingyen letölthető lesz Tolsztoj hatalmas életműve, köztük regények, naplók, levelek, vallási témájú írások, filozófiai értekezések, útleírások és gyermekkori emlékek. (A Tolsztoj-összest itt kell majd keresni. Orosztudás szükséges!) Tolsztaja tisztában van azzal, hogy rokona több regénye is fellelhető az interneten, munkái jelentős része azonban nem, ezért a múzeummal együtt úgy döntött, nyit a fiatalabbak felé, és az író műveit online is hozzáférhetővé teszi.

Tolsztoj munkáinak kilencvenkötetes jubileumi kiadását már be is szkennelte az orosz nemzeti könyvtár, de a PDF-et egy könnyen használható, digitális formátumba átalakítani nem egyszerű. Bár egy nyomtatott tartalmak digitalizálására specializálódott cég ingyen ajánlotta fel a segítségét, az önkéntesek munkája nélkül nem sikerült volna a dolog.  

Az egyik önkéntes, Lilija Kajrakanova, a novoszibirszki iskola harmincnyolc éves orosz- és irodalomtanára szerint a munka nem volt könnyű, volt, hogy öt órát is egyetlen oldal ellenőrzésével töltött. Ő egyike annak a húsz önkéntesnek, akik több mint kétezer oldal korrektúrázása után elutazhattak  Jasznaja Poljanára, a Tolsztoj-birtokra. Ahogy a többi önkéntes, ő is egy húsz oldalas részlettel kezdte. Munkája abból állt, hogy egy osztott képernyőn összeveti a jubileumi kiadás beszkennelt oldalainak PDF-változatát az optikai karakterfelismerő (OCR) program által létrehozott oldalakkal, és kijavítja az esetleges hibákat. Egy másik önkéntes, egy permi nyugdíjas nagyon örült , hogy az író leszármazottjai tiszteletben tartják ősük akaratát. Egy harmadik szerint a projekt még akkor is megérte, ha néha nagyon monoton, és fájdalmas volt a munka.Egy moszkvai mérnök első húsz oldalként Tolsztoj gyerekeknek írt ABC-s könyvét kapta, melynek létezéséről a feladat elvégzése előtt tudomása sem volt. Ezután egy svájci útleírást, az Anna Karenina, valamint a Háború és béke részleteit következtek, de dolgozott leveleken és naplóbejegyzéseken is.

Az első írások, amelyek már túlestek a háromfordulós alapos lektoráláson, már fellelhetők az interneten. A fennmaradó művek kronologikus sorrendben a jövő évtől lesznek elérhetők, a digitalizált munkák és az OCR szókeresője pedig a Tolsztoj-kutatók dolgát is jelentősen megkönnyíti majd.

Élete végén az író kijelentette, az embereknek akarja adni a munkáját, de pénzt nem akar érte. Ük-ükunokája most teljesítheti végakaratát.

Forrás: NewYorker