Nyolcvan pennyért mindenki megveszi a Kommunista kiáltványt

.konyvesblog. | 2015. március 05. |

9780141397986.jpgAllen Lane, a Penguin Books alapítója nyolcvan évvel ezelőtt kezdte árulni a Penguin első papírkötéses könyveit, méghozzá minden darabot hat pennyért Az évforduló alkalmából a kiadó február végén újra megjelentetett 80 művet, és 80 pennyért kezdte árulni őket. A sorozat Little Black Classic (Kis fekete klasszikusok) néven fut, és 64 oldalas kiadványokat tartalmaz. (Mindenképpen nézzétek meg a sorozat szuper honlapját! - a szerk.) Az újrakiadás legnagyobb győztese Marx és Engels Kommunista kiáltványa lett, amit kevesebb, mint egy fontért úgy visznek az emberek, mint a cukrot. Az első héten 1700 példány fogyott belőle.

Az olcsó könyvek annyira jól fogynak, hogy az első héten több mint hetvenezer darabot vásároltak belőlük, és a Penguin már most újranyomott belőlük százezer darabot, annak ellenére, hogy az induló példányszám egymillió volt.

A top 10 legjobban fogyó kis fekete sorrendje a következő:

1. Karl Marx és Friedrich Engels: Kommunista kiáltvány
2. Jane Austen: A szépséges Cassandra
3. Edgar Allan Poe: Az áruló szív
4. Friedrich Wilhelm Nietzsche: Aforizmák szerelemről és gyűlöletről
5. Lev Tolsztoj: Mennyi föld kell az embernek? (in.: Kozákok/Kreutzer szonáta és más elbeszélések
6. Samuel Pepys: A nagy londoni tűzvész (in.: Samuel Pepys naplója)
7. Szókratész védőbeszéde
8. Dante: A pokol beosztása (in: Isteni színjáték)
9. Oscar Wilde: Lord Arthur Savile bűne
10. Emily Brontë: Éj borít sűrű ködbe

A Peunginnél nagyon örülnek, hogy Brontë versei ilyen jól teljesítenek, és szerintük számos olyan ember olvassa a válogatott írásokat, akik nem valószínű, hogy elolvasnák a teles lírai életművét. Úgy vélik, számos olyan író van, aki tényleg zseniális, de egy kicsit meg is félemlíti az olvasót. Ki akarná például végigolvasni Samuel Pepys naplóját? Ám ha kiválasztanak belőle egy érdekes részletet, például a londoni tűzvészről szólót, rögtön más lesz a helyzet. Az Isteni színjáték lehet, hogy sokaknak megfeküdné a gyomrát, de a pokol bugyrait talán ők is szívesen végigolvassák.

A Waterstones könyváruházakban harmincezer példányt adtak el a 80 pennys könyvekből a múlt héten, ennek pedig az lehet az oka, hogy egyetlen könyvmoly sem képes úgy elsétálni a válogatás mellett, hogy ne vásárolna belőle. Az újrakiadott művek mindegyike klasszikus, ez pedig garantálja, hogy senki ne érezze felesleges pénzkidobásnak azt a néhány pennyt.

Forrás: Guardian