Nyerd meg a Lost-szereplők kedvenc képregényét!

-Szűcs Gyula- | 2009. október 19. |

Az megvan, hogy az egyik Lost-epizódban a dagadt, de vicces Hugo (Jorge Garcia) képregényt olvas? Ráadásul minden idők legjobb poszt-apokaliptikus sci-fi szériáját, az Y az utolsó férfit, ami itthon érthetetlen módon a kutyát sem érdekelt? Hugo kitűnő ízlése persze nem véletlen: az Y az egyik író-producer, Brian K. Vaughan 60 részes képregénye, amivel 2008-ban Eisner-díjat nyert, és 2011-ben mozifilmet készít belőle. A sztori egy világméretű kataklizmával nyit, amiben elpusztul a Föld összes Y kromoszómás hímje - a főszereplő Yorickot és a kismajmát kivéve. Jól hangzik, mi? Na ezt lehet most megnyerni!

Bár egy ilyen kataklizma kiváló gangbangpornó-alapanyag lehetne egyszem férfi főhőssel, Vaughan a magas labdák lecsapása helyett végig kifinomult humorral és ragyogó ötletekkel bombázza az olvasót. Például hogy a frissen plasztikázott, dögös szupermodell kénytelen kukásautót vezetni, mert már senkit sem hoz lázba a teste, vagy hogy az egész világon megbénul a vasúti és a légi szállítás, mivel a mozdonyvezetők és a pilóták 90 százaléka férfi volt. És az Egyesült Államok elnöke a földművelésügyi miniszterasszony lesz, aki amúgy kábé a 16. az öröklési rangsorban, viszont szabályos tűzharcot kell vívnia a Fehér Ház kertjében a megürült szenátori székekre pályázó, shotgunt lóbáló republikánus özvegyekkel.

A képregénynek eddig 6 része jelent meg magyarul a Kingpin Vertigo-válogatásában, de sajnos ugyanúgy, mint az összes többi zseniálisan jó, minden civilizált országban kultikusnak számító képregény, csúnyán megbukott itthon (akárcsak a Fabulák, a Prédikátor és a Metabárók). A kiadó távlati tervei között azért még mindig szerepel az Y az utolsó férfi folytatása, úgyhogy aki kíváncsi Hörli kedvenc olvasmányára (mintaoldalak itt), az azonnal vegye meg az eddigi négy kötetet, darabját egy ezresért!

Két szerencsés Könyvesblog-olvasónak viszont nem kell vesződnie a netes rendeléssel, feltéve persze ha jól válaszolnak a lenti kérdésekre! A nyeremény 1-1 teljes sorozat az eddigi Vertigo válogatásokból (azaz 4-4 kötet), a válaszokat erre a címre várjuk "Vertigo nyereményjáték" subjecttel, október 23-ig!

1. Miről beszélget Yorick a barátnőjével az Y, az utolsó férfi nyitókötetében?

a, a roswelli UFO-katasztrófáról,
b, Elvis halva született ikertestvéréről
c, a Fidesz-MSZP nagykoalícóról

2. Kik roszabbak még a terroristáknál is Yorick anyja szerint?

a, a republikánusok
b, a szabadkőművesek
c, a közép-európai megélhetési politikusok

3. Hogyan fejezi be a 355-ös kormányügynök az alábbi, Yoricknak üvöltött mondatot? "Csak azért, mert farkad van, nem jelenti azt, hogy..."

a, "...bármikor lefekszem veled!"
b, "...átengedem a volánt!"
c, "...legyőzhetetlen vagy!"

4. Kicsoda Ampersand?

a, egy beszélő, nőstény vadászgörény
b, egy kleptomániás, hím kismajom
c, egy meghatározhatatlan nemű, gerinc nélküli, pártkötődésű kisvállalkozó

 

(Segítséget itt találtok!)