Neonáci fülszöveggel hirdette a Mein Kampfot az Amazon

.konyvesblog. | 2019. július 03. |

meink.jpg

Az Amazon és számos nemzetközi könyvesbolt is neonáci fülszöveggel hirdette Hitler Mein Kampf című könyvét. A kiadást, amely elérhető az Egyesült Államok több bolthálózatában is (beleértve a Walmartot és a Barnes & Noble-t), olyan leírással árulták, amely pozitív fényben tüntette fel Hitlert.

A Barnes & Noble honlapján szereplő szövegben például azt írták, hogy ez a könyv kijelöl egy ösvényt, melynek segítségével a bolygó ezen fajának élőlényeként jobban megérthetjük önmagunkat és a sorsunkat. „Megmutatja, hogy a természetre nem a jó és a rossz irányából kell ránéznünk, hanem szűretlenül. Leírja, hogy mit kell tennünk, ha emberként és fajként túl akarunk élni.”

A Mein Kampf angol változatára úgy hivatkoztak, mint a „hivatalos NSDAP-fordításra”, vagyis az egykori Nemzetszocialista Német Munkáspárt által jóváhagyott szövegváltozatra. Ráadásul bizarr módon a könyv ára is náci üzenetet hirdetett. Egyes portálokon ugyanis 14.88 dollárért árulták, ami azért durva, mert neonáci körökben az 1488-as szám egy titkos kód. A 14 egy náci mottóra utal, amely szerint biztosítani kell a fehér emberek fennmaradását és a fehér gyerekek jövőjét. A 88-as szám pedig a Heil Hitler köszönési formát idézi, mivel a H az ábécé nyolcadik betűje. 

Hetven év után először jelenik meg német kiadásban a Mein Kampf

(Kép forrása) A második világháború vége óta először, tudósok kritikai jegyzeteivel ellátva januárban német kiadásban ismét megjelenik a Mein Kampf, Adolf Hitler politikai kiáltványa. A müncheni Kortárs Történelmi Intézet (IfZ) négyezer példányban nyomtatja ki a 3500 jegyzettel ellátott kötetet - ismertette szerdán a BBC News.

A Mein Kampfot Németországban több évtizedig nem lehetett kiadni. A szerző jogok lejárta után, 2016-ban viszont újra megjelent, tudósok kritikai jegyzeteivel ellátva. Akkor ez számos vitát váltott ki, ennek ellenére a kötetet alig pár óra alatt elkapkodták az emberek. Az újrakiadás körüli vitákról korábban ITT írtunk.

A cikkben említett fülszöveget és a 14.88 dolláros ajánlatokat azóta eltávolították az oldalakról.

Forrás: The Telegraph

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.