Neonáci fülszöveggel hirdette a Mein Kampfot az Amazon

.konyvesblog. | 2019. július 03. |

meink.jpg

Az Amazon és számos nemzetközi könyvesbolt is neonáci fülszöveggel hirdette Hitler Mein Kampf című könyvét. A kiadást, amely elérhető az Egyesült Államok több bolthálózatában is (beleértve a Walmartot és a Barnes & Noble-t), olyan leírással árulták, amely pozitív fényben tüntette fel Hitlert.

A Barnes & Noble honlapján szereplő szövegben például azt írták, hogy ez a könyv kijelöl egy ösvényt, melynek segítségével a bolygó ezen fajának élőlényeként jobban megérthetjük önmagunkat és a sorsunkat. „Megmutatja, hogy a természetre nem a jó és a rossz irányából kell ránéznünk, hanem szűretlenül. Leírja, hogy mit kell tennünk, ha emberként és fajként túl akarunk élni.”

A Mein Kampf angol változatára úgy hivatkoztak, mint a „hivatalos NSDAP-fordításra”, vagyis az egykori Nemzetszocialista Német Munkáspárt által jóváhagyott szövegváltozatra. Ráadásul bizarr módon a könyv ára is náci üzenetet hirdetett. Egyes portálokon ugyanis 14.88 dollárért árulták, ami azért durva, mert neonáci körökben az 1488-as szám egy titkos kód. A 14 egy náci mottóra utal, amely szerint biztosítani kell a fehér emberek fennmaradását és a fehér gyerekek jövőjét. A 88-as szám pedig a Heil Hitler köszönési formát idézi, mivel a H az ábécé nyolcadik betűje. 

Hetven év után először jelenik meg német kiadásban a Mein Kampf

(Kép forrása) A második világháború vége óta először, tudósok kritikai jegyzeteivel ellátva januárban német kiadásban ismét megjelenik a Mein Kampf, Adolf Hitler politikai kiáltványa. A müncheni Kortárs Történelmi Intézet (IfZ) négyezer példányban nyomtatja ki a 3500 jegyzettel ellátott kötetet - ismertette szerdán a BBC News.

A Mein Kampfot Németországban több évtizedig nem lehetett kiadni. A szerző jogok lejárta után, 2016-ban viszont újra megjelent, tudósok kritikai jegyzeteivel ellátva. Akkor ez számos vitát váltott ki, ennek ellenére a kötetet alig pár óra alatt elkapkodták az emberek. Az újrakiadás körüli vitákról korábban ITT írtunk.

A cikkben említett fülszöveget és a 14.88 dolláros ajánlatokat azóta eltávolították az oldalakról.

Forrás: The Telegraph