Nemzetközi minifesztivállal ünnepli első születésnapját a Versum

.konyvesblog. | 2015. november 30. |

 versum.jpgA Versum 2014 decemberében azzal a céllal indult, hogy ablakot nyisson a kortárs költészet nemzetközi színterére, és újra körbejárja a versek fordításának, fordíthatóságának problémáját. Most egyévesek lettek, ezt pedig nemzetközi minifesztivállal, támogatói esttel, díjátadóval és koncerttel ünneplik 2015. december 10-én 19 órától a Gólyában.

Facebook-esemény

A Versumon egymás mellett tud megszólalni Goethe és Saeed Jones, Shelley és Michael Donhauser, Ted Hughes vagy Háfiz. Az elmúlt évben számtalan versfordítást közöltek, nagyrészt kortárs külföldi szerzőktől, de adott esetben klasszikus költők újrafordított munkáinak is teret biztosítottak. Közöltek interjúkat, műhely-esszéket, kommentárokat, elemzéseket, hang-  és videóanyagokat is, hogy a primér szövegek mellett a fordított líra, és a lírafordítás is kontextusba kerüljön. Most az olvasóktól kérnek támogatást, hogy továbbléphessenek. A Gólyában kapható lesz Versum-táska, valamint az INK Letterpress nyomda, illetve az Alajbeg Afrodite grafikus által tervezett vers-képeslapok is, melyek megvásárlásával a Versum hivatalos folyóirattá való alakulását támogathatják a látogatók.

A Gólyában rendezett fesztivál egyben az első Versum-díj átadója is. Mivel a versfordítókat ma Magyarországon külön nem díjazza senki, a Versum erre is kísérletet tesz. Felkértek egy neves költőkből és lírafordítókból álló zsűrit, hogy válasszák ki, mi volt szerintük a legjobb versfordítás a Versum egyéves terméséből. A díj az elismerő oklevél mellett egy eredeti kép lesz, Szüts Miklós festőművész felajánlásából. A zsűri - Deres Kornélia, Nádasdy Ádám, Rácz Péter, Szüts Miklós és a szerkesztőség részéről Szabó Marcell - első körben az öt legjobb versfordítást választotta ki. Az első Versum-díjas közülük kerül majd ki:

Christine Lavant: [Te, a tébolyultak védőszentje] – Farkas Péter

John Glenday: Undark – Bajtai András

Rainer Maria Rilke: A teremben – Halasi Zoltán

Anne Sexton: Öreg törpeszív – Fenyvesi Orsolya

Petr Borkovec: Szonogram – Vörös István

Az esten négy külföldi költővendég lép majd fel: a brazil Márcio-André hangköltészeti performanszával alapozza meg a felolvasások hangulatát. Őt az amerikai Sam Taylor, a horvát Marko Pogačar, és a francia Franck Fontaine követi a színpadon. A versek mindig eredeti nyelven szólalnak meg, miközben a magyar fordításokat kivetítik majd. A felolvasások után a Le Hjärta zenél.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.