Hírek don_quijote

Nem tudjuk kiejteni La Mancha lovagjának nevét

.konyvesblog. | 2015. október 13. |

donquixote.JPGNemrég kiderült, hogy JK Rowlingon kívül valószínűleg az egész világ rosszul ejti Lord Voldemort nevét, ami helyesen így hangzik: Vol-De-Mor. T nélkül. Ám mégsem a Harry Potter-főgonosz végzett az első helyen azoknak az irodalmi hősöknek a listáján, akiknek nevét a leggyakrabban ejtjük rosszul. A kétes megtiszteltetés Don Quijotét, Cervantes rettenthetetlen lovagját illeti, akinek a nevét helyesen kiejteni majdnem igazi szélmalomharc.

Az Audible nevű hangoskönyv-kereskedés kétezer fős mintán végzett felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek 39 százaléka ejtette már rosszul valamelyik irodalmi alak nevét. A legtöbb megkérdezett úgy gondolja, hogy egyes neveket egyszerűen túl bonyolult kiejteni, esetleg másokat hibáztatnak, amiért rosszul tanítottak meg nekik egy kiejtést, 25 százalékuk pedig kínosan érzi magát, ha nem jól ejt valamit.

A kiejthetetlen nevű hősök listájának második helyen George RR Martin hősnője, Daenerys Targaryen végzett, akinek nevét nemcsak kimondani, de leírni is nehezebb, mint kamaszkorunk kötelező oroszainak ’vicseit és ’ovnáit, pedig azokat inkább diszkréten átugrottuk a súlyos, orosz kis/nagyregényekben.  A harmadik helyre Oedipus király került.

A felmérés szerint ezeket a fiktív neveket ejtik a leggyakrabban rosszul:

1. Don Quijote (44%)

2. Daenerys Targaryen (28%)

3. Oedipus (23%)

4.  Hermione

5. Beowulf

6. Poirot

7. Smaug

8.  Voldemort

9. Violet Beauregarde (magyarul kicsit egyszerűbb kiejteni: Nyájas Viola)

10. Piscine Patel

Ti melyik irodalmi alak nevével szenvedtek a legtöbbet?

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.