Létezik a fájdalom vörös szobája?

.konyvesblog. | 2012. szeptember 12. |

A szürke ötven árnyalata az idei év legnagyobb sikere lett, E L James a könnyed szadomazóval olvasók milliót nyerte meg. Az írónő férje, Niall Leonard kicsit elirigyelte a sikert, saját regényt írt, krimit. A Random House csak azért csapott le a könyvre, mert úgy árulhatja, hogy Mr. Ötven árnyalat írta. A férfi a Guardiannek elárulta, hogyan élte meg a sikert, és hogy otthon van-e vörös szoba.

Idén talán egy könyvről sem esett annyi szó, mint E L James trilógiájáról. A szürke ötven árnyalata minden eddigi könyveladási rekordot megdöntött, kiderült, hogy elsősorban a középkorú női olvasók vannak oda érte, és az is, hogy Bret Easton Ellis kezét-lábát töri, hogy ő írhassa a filmváltozat forgatókönyvét.

Ilyen kirobbanó siker után már-már elkerülhetetlen, hogy az olvasók ne csak a szerzőre, hanem annak férjére is kíváncsiak legyenek. Mr. Ötven Árnyalat, azaz Niall Leonard eddig jobbára a háttérbe húzódva élte életét, a Guardianben megjelent írásában azonban most részletesen is kifejti, milyen volt belülről megtapasztalni a trilógia által kiváltott hisztériát és médiafelhajtást.

Így egyebek között kiderül az is, hogy alapvetően egyikük sem volt elégedett a korábbi munkájával: Leonardot főleg az frusztrálta, hogy a forgatások közben a legjobb ötleteit csapják agyon, és felesége, Erika (ez E L James valódi neve, Erika Leonard) sem volt igazán boldog tévés producerként. A nőnél az első nagy lökést az első Alkonyat-film bemutatása adta, még 2008-ban. Ennek hatására rövid idő alatt kiolvasta Stephenie Meyer bestsellerét, és hirtelen megvilágosodott: immáron tudta, egy saját romantikus sztorit akart írni. A nő tehát kapott egy íróasztalt, és szabad idejében vidáman pötyöghetett a klaviatúrán, a férje pedig addig zavartalanul nézhette kedvenc sorozatait a tévében.

A történet többi része nagyjából ismert: a később A szürke ötven árnyalataként ismertté vált sztori először egy fanfictionökre, azaz rajongói irodalomra szakosodott honlapon jelent meg, majd egy kis ausztrál kiadó látott benne fantáziát, később pedig a Random House is ráharapott.

A trilógia azóta is szinte kirobbanthatatlannak látszik a bestseller-listák éléről, pedig a férj szerint Erika eredetileg csak a maga és néhány „online barátja” szórakoztatására írta a könyvet, az elsöprő siker, a reakciók, a könyvet és a személyüket övező érdeklődés pedig teljesen meglepték őket is. Az újságírók például mindig arról kérdezgetik a házaspárt, hogy a rajongók nem fárasztják-e őket hülye kérdésekkel. Leonard szerint ez azonban főként az újságírókra jellemző, így például visszatérő kérdés, hogy a lakásukban megtalálható-e – nyilván saját használatra – a fájdalom vörös szobája.

A férj fontosnak tartotta kiemelni, hogy egy pillanatig sem irigyelte feleségét amiatt, hogy könyve jelenik meg. Azt azonban irigyelte, hogy mekkora kedvvel írta a regényét, ezért is döntött úgy, hogy ő is megírja a sajátját. Nem véletlen ugyanis, hogy E L James férje éppen most lépett ki a reflektorfénybe: a televíziós forgatókönyvíróként dolgozó Niall Leonardnak ugyanis heteken belül megjelenik az első regénye, a Crusher, amelynek főszereplője, egy 17 éves diszlexiás srác egy rejtélyes gyilkosság részleteit próbálja kibogozni, ráadásul úgy, hogy a bűnügy elkövetésével éppen őt vádolják.