Moziban a bérgyilkos cowboyok

.konyvesblog. | 2018. szeptember 26. |

Amerikában a héten mutatták be a The Sisters Brothers című filmet, amely a kanadai Patrick deWitt – magyarul – Testvérlövészek címen megjelent könyvén alapul. A regényben egy bérgyilkos testvérpár, a hírhedt Sisters fivérek, Charlie és Eli, Oregonból Kaliforniába tartanak, hogy a Kapitány nevű bandavezér megbízásából eltegyenek láb alól egy férfit. Van benn aranyláz, egy csomó erőszak és leszámolás, filozófiai eszmefuttatás, és deWitt megfogalmazása szerint „toxikus” emberi kapcsolat.

A kanadai író pár éve Budapesten járt, mi akkor beszélgettünk vele a könyvről. Az interjúból például kiderült, hogy nem is igazán csípi a westernt, egyik legfontosabb motivációját pedig a következőképp fogalmazta meg:

„Fel akartam térképezni egy 1850-es évekbeli gyilkos elméjét”.

Már akkor tudni lehetett, hogy valószínűleg filmet forgatnak a regényből. Patrick deWittnek volt már filmes tapasztalata, hiszen ő írta a 2011-ben bemutatott Terri forgatókönyvét. Ez utóbbiban John C. Reilly játszotta az egyik főszerepet, a Testvérlövészek filmváltozatában pedig ő alakítja Eli-t, a fivérét pedig Joaquin Phoenix. A rendező a francia Jacques Audiard. Magyar bemutatóról egyelőre nem tudni.