Most már könyvtárban is böngészhetnek a tallinni reptéren várakozók

.konyvesblog. | 2013. június 20. |

reptér1.jpg

Fotók: Déri András

A tallinni repülőtér évente kétmillió utast fogad. A járatukra várakozók a reptéri üzletekben kedvük szerint válogathatnak a különböző termékek között, könyvet azonban nem tudnak vásárolni. Aminek az az egyszerű oka, hogy könyvesbolt nincs a repülőtéren. Az üzemeltetők azonban úgy döntöttek, hogy mindenképpen orvosolni kell a helyzetet, ezért fél éve könyvadományokat kértek – és kaptak.

reptér2.jpg

A WSJ beszámolója szerint az ötletgazdákra – hála a facebookos megosztásoknak – hamarosan csak úgy zúdultak az emailek, melyekben megunt könyveiket ajánlották fel az emberek. Így már nem volt akadálya, hogy megnyíljon a tallinni reptér könyvtára, amely sok szempontból különlegesnek mondható. Ebben a létesítményben ugyanis nincs tagsági díj, sem biztonsági rendszer, sőt, még könyvtáros sem segíti az eligazodást.

reptér3.jpg

A reptér üzemeltetői tisztában vannak azzal, hogy emiatt várhatóan nem minden könyv kerül majd vissza a könyvtár polcaira, Lauri Linnamae kommunikációs menedzser éppen ezért arra kérte az utasokat, ha egy könyv nagyon megtetszik nekik, és meg szeretnék tartani, hozzanak helyette egy másikat.

reptér4.jpg

A felajánlott könyvek között sok a klasszikus, ami még a reptér üzemeltetőit is meglepte, például Alexandre Dumas vagy Victor Hugo regényei. Az észt, orosz és angol nyelvű kötetek mellett svéd és finn könyveket is találhatnak az érdeklődők. Sőt, még egy magyar nyelvű kötetet is felfedezhetünk a tallinni repülőtéren készült fotókon.