Minden újdonság, ami a Potter-univerzumról 2014-ben kiderült

.konyvesblog. | 2014. december 29. |

tumblr_n2apyidkvz1sclnsho1_500.gif

Több mint hét éve jelent meg az utolsó Harry Potter-könyv, de mi még mindig nagyon lelkesen várjuk a legapróbb híreket is a szériáról, és lelkesen kattintgatunk a Pottermore-ra az újabb mágussztorikért. A varázsvilágban azóta sem állt meg az élet, ezért a Time összegyűjtött minden újdonságot, ami a Potter-univerzumról 2014-ben kiderült. A készülő HP-spinoffról, a Legendás állatok és megfigyelésükről korábban már mi is írtunk.

Dumbledore Seregének tagjai már a harmincas éveikben járnak

J.K. Rowling júliusban Rita Vitrol hangján szólalt meg, és egy bulvárcikkben elmesélte azt a rendkívül megdöbbentő tényt, hogy Harry és barátai sem lesznek fiatalabbak. A régi barátok a Kviddics Világkupán találkoztak. A csapat már nem olyan kölyökképű, mint a nagy kalandok idején volt, Harry például 34 éves, és már megjelentek az első ősz hajszálai. Ráadásul egy forradás is éktelenkedik a jobb arccsontja fölött, ami Vitrol szerint akár egy feleségével, Ginny Potterrel (lánykori nevén Weasley) való vita során is odakerülhetett. Ginny egyébként mostanában a Reggeli Próféta sportújságírója. Hermione nem vette fel férje, Ron nevét, és jelenleg a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozik, a legfiatalabb Weasley-fiú pedig betársult bátyja, George mellé a Weasley Varázsvicc Vállalatba. (A korábbi tulajdonostárs, testvérük, Fred Weasley a Voldemort elleni végső ütközetben vezetette életét – a szerk.) A HP-sorozat legnagyobb hőse, Neville Longbottom jelenleg gyógynövénytant tanít Roxfortban, civilben pedig az egykor hugrabugros Hannah Abbot férje. Luna Lovegood Rolf Scamanderhez, Newt Scamander unokájához ment feleségül. A néhai Lupin professzor és Nymphadora Tonks fia, a 16 éves Teddy pedig mostanában leginkább Victoire-t, Bill Weasley és Fleur de la Coeur lányát szereti csókolgatni.

Rowling egy régi tanáráról mintázta Dolores Umbridge karakterét

tumblr_mdp4alkun51r20n3co1_500.gif

Rowling egy Halloweenre megjelentetett 1700 szavas történet kapcsán, hogy Umbridge alakját egy korábbi tanára ihlette. Umbridge nemcsak az egyik legrosszindulatúbb szereplő a szériában, de Voldemorton kívül ő az egyetlen, aki maradandó sebhelyet hagyott Harryn. Az asszonyság macskamániájához Rowling egy volt kollégája rajongásából merített ihletet, aki cuki cicás képekkel dekorálta ki az íróasztala mögötti szabad falfelületet. Az Umbridge-sztoriból kiderül, hogy a gonosz varázslónő anyja mugli volt, apja varázsló, testvére viszont sajnos kviblire sikeredett, vagyis egyetlen csepp varázserővel sem rendelkezett.

Gilderoy Lockhart megpróbálta a piacra dobni saját hajápoló termékeit

tumblr_mzyqvrqgdn1su7sauo1_500.gif

A híres varázsló (civilben gyáva bájgúnár) nem bírta hírnév nélkül, ezért a szépségiparban is bepróbálkozott. Az Occamy nevű lények ezüsttojásaiból készített samponjai azonban túl drágára sikeredtek, és a lények agresszivitása miatt az elkészítésük sem volt veszélytelen.

Celestina Maggica nagyon szerette a drámát

Celestina Maggica: You Stole My Cauldron But You Can’t Have My Heart ( Elloptad az üstömet, de a szívem nem lehet a tiéd)

Molly Weasley kedvence, a híres énekesboszorkány, Celestina Maggica első házassága az egyik háttértáncosával mindössze egy évig tartott. Celestina ezután hozzáment a menedzseréhez, akinek egy fiút is szült, majd tíz év után elhagyta őt egy Irving Warble nevű zeneszerzőért.

A HP-széria élőhalottjait a Thriller miatt nem hívják zombinak

A sorozat Voldemort által életre keltett halottjai (Inferus) azért nem a zombi elnevezést kapták, mert Rowlingnak a zombikról mindig a fényes piros bomberdzsekiben táncoló Michael Jackson jut eszébe. 

A Roxfortban majdnem mindenkinek jut hely

Egy HP-rajongó a Twitteren faggatta az írónőt, hogy vajon vannak-e zsidó vallású tanulók a Roxfortban. A twitterező felesége szerint nincsenek, Rosling viszont cáfolta ezt - Anthony Goldstein, a Hollóhát varázslója ugyanis zsidó. A wicca vallásnak hódolóit nem tudná elképzelni a Roxfortban, viszont LMBTQ-varázslóknak természetesen jut hely az iskola falai között. Íme Rowling tökéletes válasza az LMBTQ-kérdésre:

b5a5k91cuaaxc2v.jpg

Ha Harry Potter tanított nekünk valamit, akkor az az, hogy senkinek sem kell a szekrényben élnie.

Van oka, hogy Draco Malfoy gonosz

 tumblr_nha6hvdll21sfmnojo1_500.gif

Draco ugyanis teljesen meglepő módon egy olyan környezetben nevelkedett, ahol nagyon sajnálták, hogy a Sötét Nagyúrnak nem sikerült hatalmába kerítenie a varázslóvilágot. Mielőtt a szőke Malfoy-fiú először találkozott volna Harryvel a Roxfort Expresszen, családja, és a többi ex-halálfaló azt gondolta, hogy Harryből egy másik, egy jobb Voldemort lehetne. Draco, a megkeseredett mardekáros később Astoria Greengrass-t vette feleségül, aki segített neki, hogy jobb emberré váljon. Astoria megtagadta, hogy arra tanítsák unokájukat, Scorpiust, hogy a muglik hitvány söpredék, ezért a családi vacsorák mindig tele vannak feszültséggel.

Majdnem lett vámpírszerelője a szériának

Rowling eljátszott a gondolattal, hogy beleír a szériába egy vámpír professzort, akit Trocarnak nevezett volna el, a rajongóknak viszont később csak Piton sápadt arcszíne adhatott okot a találgatózásra. Piton azonban soha nem változott denevérré, ráadásul fényes nappal is bátran sétálgatott a Roxfortban. És még csak meg sem csillant.

A Hugrabug horcrux majdnem egy üst lett

tumblr_nf5ex0ioum1sipqbto3_500.gif

Azért nem lett, mert egy nagy és nehéz horcrux Rowling szerint nevetséges, és oda nem illő lett volna. Az írónő végül Hugraburg Helga kelyhe mellett döntött.

A Foltozott Üstüt majdnem tönkretették a muglik

London legrégebbi pubja még azt is túlélte, hogy a muglik megépítették a Charing Cross Roadot. Az Üstben egyébként kapható egy olyan sör, amit egy korábbi tulajdonos kreált az egykori Mágiaügyi Miniszter tiszteletére, de sajnos annyira undorítóra sikeredett, hogy még senki nem hajtott le belőle egy egész pintet.

Van, amit Rowling is megbánt (és nemcsak azt, hogy Harry végül nem Hermione mellett kötött ki)

tumblr_mfdjvtjh7f1remr5vo1_r1_500.gif

Az írónő nagyon sajnálja, hogy megölte Florean Fortescue, az Abszol Úton álló fagylaltozó tulajdonosát. Rowling szerint ok nélkül rabolták és ölték meg, és bár nem ő volt az egyetlen, akit Voldemort azért ölt meg, mert túl sokat, vagy túl keveset tudott, ő az egyetlen, aki miatt Rowling bűnösnek érzi magát, mert az egész az ő hibája volt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.