Mi volt a legnagyobb könyves durranás a születésed évében?

Mi volt a legnagyobb könyves durranás a születésed évében?

.konyvesblog. | 2019. augusztus 23. |

Már annyi könyves kihívás van, hogy követni is alig lehet, de olyat még nem nagyon hallottunk, hogy valakinek a születési éve határozta volna meg, hogy mit olvas éppen. Ám ha valakinek éppen ez lenne a kattanása, akkor már nem kell messzire mennie, a Wordery nevű brit online könyvkereskedés ugyanis létrehozott egy vicces alkalmazást, amely megmutatja, hogy a születésünk évében éppen melyik könyv pörgött a legjobban. Persze nagyon bírnánk, ha mindez a magyar adatokat venné alapul, de ez alkalommal be kell érnünk a New York Times bestseller-listáival, azaz az adott év amerikai kedvenceivel. Hogy kiderüljön, mi volt annak idején a legnépszerűbb, elég a születésünk évét megadni, és máris megkapjuk az adott művet (mint ahogy azt is, hogy hány hétig szerepelt a listán).

A listán szereplő legelső év az 1948-as, amikor is egy háborús regény volt az év legnagyobb durranása. Nem akarunk lelőni egyetlen poént sem, de jó móka megnézni, hogy melyik volt a legnépszerűbb könyv, amikor például a mostani harminc- vagy húszévesek születtek, de érdemes úgy is végigpörgetni a listát, hogy összesen vajon hány könyvet ismerünk róla.

Mindehhez kattintsatok IDE!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.