Mennyit ér egy kortárs magyar vers?

.konyvesblog. | 2013. szeptember 21. |

Profán a kérdés, de megválaszolható: akár 200 ezer forintot is.

Legalábbis a Magyar Rett Szindróma Alapítvány keddi aukcióján. Korábban mi is beszámoltunk az alapítvány szeptember 17-i fotó- és kézirat-árveréséről, illetve a kalapács alá kerülő versekről. A szerzők, Darvasi László, Erdős Virág, Jónás Tamás, Kemény István, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Tamás Zsuzsa, Tóth Krisztina, Vörös István, Zalán Tibor egy-egy, Balla Vivienne fotós által készített, színészeket és Rett-szindrómás kislányokat ábrázoló kép alapján írták meg szövegeiket minden műfaji és tartalmi megkötés nélkül.

Az aukción minden kézirat gazdára talált, nemegyszer a kikiáltási ár többszöröséért. Winkler Nóra, az árverés egyik szervezője és vezetője szerint a most debütált esemény kiemelkedően sikeres a hazai kortárs aukciók világában, különös tekintettel a kéziratokra. Erdős Virág Szuvenír című versének színes filctollal írt lapja hosszú és szenvedélyes licit végén kimagasló, 200 ezer forintos áron kelt el.

A verseket, hol játékosan, hol mély átéléssel a fotókon szereplő színészek, Kecskés Karina, Kulka János, Margitai Ági, Nagy Sándor és Scherer Péter adták elő. A közönség pedig figyelmesen, megrendülve hallgatta a sorokat.

A kampány szervezői az aukció szervezése során tudatosan szólították meg a kortárs irodalom képviselőit, bízva abban, hogy a licitálók érdeklődését a versek is felkeltik. Reményeik valóra váltak, hiszen a tíz elkelt kézirat segítségével megvalósítható az alapítvány programja.