Megvan a Horváth Péter Ösztöndíj három jelöltje!

Megvan a Horváth Péter Ösztöndíj három jelöltje!

.konyvesblog. | 2018. november 16. |

horvath-peter-boritok.jpg

Papp-Zakor Ilka, Az utolsó állatkert, Simon Márton, a Rókák esküvője és Vajna Ádám, az Oda című kötet szerzője lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egy hónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur). Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Áfra János, 2016-ban Bencsik Orsolya, 2017-ben pedig Závada Péter nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Parti Nagy Lajos, Keresztury Tibor és Szilasi László.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera irodalmi portál (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén a sajtó jelenlétében adják át – hatodízben 2018. november 23-án (pénteken) 17 órakor az Írók boltjában. A díjátadó ünnepségen közreműködik Márkos Albert (cselló).

A gyakorlat szerint a kuratórium a könyvkiadók javaslatai alapján először összeállít egy Top10-es listát, amit a Litera egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hoz.

A kurátorok az idén a következő tíz könyvet jelölték a díjra:

Balaskó Ákos: Tejsav (Magvető)
Bartók Imre: Jerikó épül (Jelenkor)
Csepelyi Adrienn: Belemenés (Európa)
Fehér Renátó: Holtidény (Magvető)
Németh Gábor Dávid: Banán és kutya (FISZ)
Papp-Zakor Ilka: Az utolsó állatkert (Kalligram)
Simon Márton: Rókák esküvője (Jelenkor)
Szendi Nóra: Természetes lustaság (Kalligram)
Szöllősi Mátyás: Simon Péter (Európa)
Vajna Ádám: Oda (Scolar)

Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, amit a díjazott megnevezése, s a díj átadása követ. A másik két szerző tavaly óta 500-500 Euro elismerésben részesül.

Forrás: Litera