Megszenvedi az 50 árnyalat sikerét a Penguin

.konyvesblog. | 2012. július 30. |

A szürke ötven árnyalata megasikerét (mára több mint 30 millió példány kelt el a trilógiából világszerte) a versenytársak egyre nagyobb aggodalommal szemlélik. A Penguin anyavállalata, a Pearson például részben az erotikus regény diadalmenetével magyarázza az idei első hat hónap szerényebb kiadói teljesítményét.

A Guardian beszámolója szerint ugyanis A szürke ötven árnyalata és Az éhezők viadala sikere miatt a Penguin eladásai 4 százalékkal estek vissza az első félévben, korrigált üzleti eredménye pedig 48 százalékkal csökkent. Marjorie Scardino, a Pearson vezérigazgatója a mutatókat azzal magyarázta, hogy a két slágerkönyv egyszerűen letarolta a könyves piacot.

Mindez különösen az amerikai eladásokra igaz. Az Egyesült Államokban ugyanis a Penguinnek a tavalyi 157-tel szemben idén eddig „csak” 132 könyve került fel a bestseller-listákra, Nagy-Britanniában viszont ez a szám – az előző évivel megegyezően – 49 volt. Az e-könyvek mindeközben jól teljesítenek, hiszen az eladások 33 százalékkal nőttek az év első felében, és ma világszerte a kiadó bevételeinek közel ötöde ebből származik.

A Penguin ugyanakkor a hivatalos tájékoztatás szerint abban bízik, hogy az év második felében jobb számokat produkál majd, és ezt olyan sikerszerzők és hírességek könyveivel próbálja elérni, mint Ken Follett, Jamie Oliver vagy éppen Pippa Middleton.