Mégsem Arthur Conan Doyle írta az új Sherlock-sztorit?

.konyvesblog. | 2015. február 25. |

tumblr_nec3hgktxm1qd88tjo1_r1_500.gif
A szombati Hosszúban mi is beszámoltunk arról, hogy felbukkant egy eddig sosem látott Sherlock Holmes sztori, amit állítólag Arthur Conan Doyle jegyez. A szerző volt a díszvendég egy jótékonysági vásáron, amelynek bevételéből a skóciai Selkirk hídjának újjáépítését akarták finanszírozni – a vásáron a most előkerült sztorit is áruba bocsájtották. A Sherlock Holmes: Discovering the Border Burghs and, By Deduction, the Brig Bazaar című történetet egy The Book o’ the Brig című gyűjteményben bukkant fel, és évekig egy Walter Elliot nevű történész tulajdonában volt, aki a Telegraphnak azt nyilatkozta, nem emlékszik, hogyan jutott hozzá. Elliot csak mostanában kezdte úgy gondolni, hogy meg kellene jelentetnie a több mint száz éves kiadványt, ám alig került napvilágra a történet, a valódi szerző kiléte máris megkérdőjeleződött.

Egy svéd Doyle-szakértő, Mattias Boström például megjegyezte, hogy a szóban forgó jótékonysági vásár feljegyzései között nem esik szó arról, hogy a szerző felajánlott volna egy saját történetet, a Doyle-rajongók pedig sehogyan sem tudják összeegyeztetni az új sztori túldíszített prózáját kedvencük velős, akcióközpontú stílusával. Az új történetben Sherlock lakása nem a Baker Streeten, hanem a Sloan Streeten áll, ami szintén gyanús lehet. Elliot viszont meg van róla győződve, hogy tényleg Doyle szövegét őrizgette évekig, és a Guardiannak arról beszélt, hogy nem szakértő ugyan, de a sztori szókincse szerinte elég közel áll a Doyle által használt szókincshez.

A történetben ugyanakkor nem szerepel a hideg, objektív Sherlock, nem is a pontos levonata a detektív többi híres esetének, ráadásul tele van vicces momentumokkal, amik parodizálják a Doyle-féle Sherlock-sablont. Egy képzeletbeli találkozásról mesél Sherlock, Watson és egy újságíró között, akinek a szerkesztője ragaszkodik ahhoz, hogy írjon egy sztorit a nyomozóról anélkül, hogy Londonba utazna. A narrátor Holmes társaságába képzeli magát, aki Watson fura viselkedésének okain morfondírozik, és azon az új szokásán, hogy skót dalokat fütyörészik.

Ha kiderül, hogy az új sztori csak egy fanfiction, és nem egy eredeti Doyle, akkor sem történik tragédia, csak egy újabb érdekesség lesz a Sherlock-univerzumban. Hogy ki is írta valójában a megjegyezhetetlenül hosszú című történetet, azt talán csak maga Sherlock tudná kideríteni. Esetleg Benedict Cumberbatch.

Forrás: HuffPost