Meghalt Brian Aldiss

.konyvesblog. | 2017. augusztus 22. |

(Kép forrása)

92 éves korában a hétvégén elhunyt Brian Aldiss brit sci-fi szerző, aki írásaival nagyban hatott a zsánerre, és akinek nevéhez több mint 80 könyv megírása és 40 antológia szerkesztése kapcsolódik.

Egy nappal 92. születésnapja után oxfordi otthonában hunyt el Brian Aldiss. Fia, Tim Aldiss Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy apja közeli barátokkal és családtagokkal ünnepelte a születésnapját, majd augusztus 19-én a hajnali órákban elhunyt.

Aldiss 1925-ben született Norfolkban, és a második világháború után kezdett novellákat írni; első könyve, a The Brightfount Diaries 1955-ben jelent meg. Nagy hatással volt rá H. G. Wells, levelezésben állt C. S. Lewisszal és J. R. R. Tolkiennel. Olyan, ma már klasszikusnak számító művek fűződnek a nevéhez, mint Amíg ​világ a világ, a Szürkeszakáll, a Földburok, vagy a Helliconia-trilógia, mely az ügynöke megfogalmazása szerint hidat vert a klasszikus sci-fi és a kortárs irodalom közé.

"Nem értek egyet azokkal, akik szerint a science fiction valamiféle jövőjóslás. Szerintem az emberi állapot metaforája"

- nyilatkozta 2007-ben. Számos elbeszélést is írt, köztük a Supertoys Last All Summer Long címűt, ez alapján forgatta aztán Steven Spielberg a 2001-es A.I. - Mesterséges értelem című filmet.

Brian Aldiss 1999-ben elnyerte az amerikai sci-fi és fantasyszerzők nagymesteri címét, pár évvel később pedig beiktatták a Science Fiction és Fantasy Hírességek Csarnokába. 2005-ben II. Erzsébet brit királynőtől irodalmi munkássága elismeréseként a Brit Birodalom Tisztje kitüntetésben részesült.

Forrás: Guardian, MTI