Még mindig tarol Gárdos Péter Hajnali láza

.konyvesblog. | 2017. május 08. |

Gárdos Péter (fotó: Valuska Gábor)

Gárdos Péter Hajnali láz című kötete nyerte el a 8. Prix d'Europe díjat. Az elismerést francia, angol és német könyvtárak és médiatékák vezetőiből álló zsűri szavazatai alapján ítélik oda. Idén a második körbe jutott hat könyv közül a Hajnali láz kapta a szavazatok több mint felét.

Az élmezőnyben Gárdos Péter műve olyan alkotásokkal versengett mint Milan Kundera regénye, A jelentéktelenség ünnepe, Ian McEwan A gyermektörvény című új műve, vagy Paolo Giordano, A prímszámok magánya szerzőjének új könyve, az Ezüst és fekete. A díjat a szerző ősszel veszi át Franciaországban.

Gárdos Péter: Hajnali láz

Libri Könyvkiadó, 2015, 282 oldal, 3490 HUF

 

Gárdos Péter lesz a European Writer’s Tour őszi vendége a londoni British Library-ben. A rendezvénysorozat az írók segítségével olyan nézőpontokat szeretne bemutatni, melyek segítik megismerni identitásunkat, történelmünket, sokszínűségünket egy változó Európában. A Hajnali láz angol kiadásának bemutatója a londoni Magyar Kulturális Intézetben volt 2016 tavaszán, akkor a The Guardian másfél oldalon méltatta a könyv lenyűgöző világát. Gárdos Péter mellett 2017-ben többek között Jane Teller és A. L. Kennedy kapta meg a rangos felkérést.

A Hajnali láz 2015 őszén jelent meg a Libri Könyvkiadó gondozásában. Azóta a kiadó közel 40 országba adta el a kötet fordítási jogát (a nemzetközi sikerről ITT írtunk). Az elmúlt másfél évben megjelent szinte valamennyi európai országban, de már Tajvanon, Brazíliában, Kínában és Oroszországban is saját nyelven olvashatják a kötetet. A tajvani könyvvásáron készült riportunkat ITT olvashatjátok.

Édesapja halálát követően kapta meg szülei svédországi levelezését Gárdos Péter filmrendező. A levélköteg közel 60 éven át várta, hogy a szekrény mélyéről előkerülve megmutassa, mit jelent az újrakezdés, a kitartás, az élni akarás és a határtalan szerelem. A könyvbe ITT tudtok beleolvasni.

Gárdos Ágnes: Fél évet jósoltak nekünk, ötvenkét évet éltünk együtt

Fotó: Valuska Gábor „Apám esőbe hajló nyári napon hajózott be Svédországba. A háború alig három hete ért véget" - ezekkel a szavakkal kezdődik Gárdos Péter filmrendező regénye, a Hajnali láz. A rendező holokauszttúlélő édesapja, Miklós a háború után egy svédországi kórházban próbált erőre kapni. Nagyon súlyos tüdőbeteg volt, az orvosok hat hónapot jósoltak neki.

„Amikor az apám megírta azt a 117 levelet, akkor úgy döntött, hogy szerelmes lesz, ha törik, ha szakad” – mesélte Gárdos Péter a Könyves Magazinnak adott korábbi interjújában. A regénybeli Lili a valóságban Ágnes, aki azonban nem szeretett volna a saját nevén szerepelni a regényben; ahogy a Könyvesblognak adott interjújában elmesélte, ezt ma már bánja, ám visszacsinálni nem tudja. Leendőnek férjének amúgy alig fél évet jósoltak az orvosok, Ágnes azonban nem hagyta, hogy lebeszéljék elhatározásáról: „Végül ötvenkét évig éltünk együtt. Talán hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezt a döntést akkor normális ésszel végiggondoltam volna. Valahogy nem hittünk benne, nem törődtünk vele. Nem úgy indultunk neki, hogy ez a szerelem fél évig fog tartani, úgy tettünk, mintha a halálos diagnózis nem is lett volna. Tudtuk, hogy súlyos a betegsége, de egyszerűen nem hittük el.”

Forrás: Libri

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.