Magyarok az Angoulême 24 órás képregényrajzolásán

-Szűcs Gyula- | 2009. január 31. |

A január 29. és február 1. között megrendezésre kerülő 36. Angoulême-i nemzetközi képregényfesztivál tiszteletére harmadik alkalommal tartottak 24 órás képregényrajzoló versenyt, amin idén öt magyar induló is volt. Az esemény január 27-én délután 3 órától másnap 3-ig tartott. Lewis Trondheim, a verseny kezdeményezője a startnál hirdette ki, hogy a szöveg nélküli képregénynek egy múzeumban kell játszódnia.

Az öt magyar nevező közül csak háromnak sikerült időre elkészülnie a címlapból, hátlapból és 22 képregényoldalból álló művekkel, ezek a többi indulóéval együtt itt tekinthetők meg. A "hivatásosok" között indult a Mátyás-képregénypályázat egyik első helyezettje, Graphit (alias Zabos Csaba), Ellinor (Vincze Nóra) és Hromkó István pedig a "diák" kategóriában vettek részt a versenyen. (Hasonló kezdeményezés egyébként tavaly decemberben, a Gödörben rendezett Hungarocomixon is volt: akkor 5 oldalt kellett megrajzolni 5 óra alatt, a helyszínen megadott téma pedig a "gödör" volt.)

Rajzfilmbetörők és pacakatonák - Vincze Nóra és Hromkó István képregényei (forrás: 24hdelabandedessinee.com)

A múzeumról két alkotónak is a műkincsrablás jutott eszébe: Zabos Csaba képregényében egy srác meg egy vicces csiga keverednek aktképrablásba, Vincze Nóra sztorijában meg két rajzfilmszerű figura  - egy magas, sovány rabló, és az alacsony, köpcös tettestársa - törnek be a képtárba. Hromkó István inkább az Éjszaka a múzeumban című felejthető Ben Stiller-film alapötletéhez nyúlt vissza: nála életre kelnek a Nemzeti Múzeum katonái és őslényi, és végigkergetik a folyosókon a labdáját kereső kisfiút. Technikailag talán ez az egyik legbonyolultabb képregény a mezőnyben, István ugyanis Frank Millerhez hasonlóan igazából csak fekete foltokat rajzolt a papírra, amik a fehéren hagyot helyekkel együtt kontúrvonalak nélkül is összeállnak a szemünk előtt egységes képpé.

Csöcsök és lövöldözés - Zabos Csaba képrablós képrgegénye
(forrás: 24hdelabandedessinee.com)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.