Magyar vendégszereplés a 26. Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron

.konyvesblog. | 2013. január 31. |

A Balassi Intézet szervezésében 2013-ban folytatódik a Publishing Hungary programsorozat, melynek következő helyszíne Jeruzsálem. A jeruzsálemi könyvvásár nemcsak szakmai vásárként ismert, hanem fontos kulturális esemény Izraelben. Számos nagy kiadó vezetője, ügynökségek, terjesztők, szerkesztők és szerzők vesznek részt a rendezvényen.

Hatszáznál is több kiadó több mint százezer kötetét mutatják be 2013-ban a könyvvásárban. Harminc különböző országból érkeznek szerzők, akik a helyi írókkal, szerkesztőkkel, fordítókkal közös rendezvényen a vásár Irodalmi kávézójában vagy dedikálásokon, illetve a nemzeti standokon rendezett könyvbemutatókon találkoznak a közönséggel.

A vásár egyik kiemelkedő rendezvénye a Jeruzsálem-díj átadása, melyet annak az írónak ítélnek oda, akinek a művében leginkább megjelenik az „egyén szabadsága a társadalomban" gondolat.

A vásár egyik legizgalmasabb helyszínén, az Irodalmi kávézóban folyamatosan találkozhat a nagyközönség a külföldi írókkal, akik izraeli kollégáikkal beszélgetnek egy kávé mellett. Magyarországot Spiró György és Röhrig Géza képviseli az Irodalmi kávézó programjában.

A magyar nemzeti standon több mint kétszáz kötetet mutatunk be: a mintegy negyven Izraelben megjelent magyar tárgyú köteten túl kortárs írókat, történelmi műveket, mesekönyveket, művészeti és turisztikai albumokat.

Elérhető lesz a standon továbbá egy angol nyelvű kortárs ajánló kiadvány, valamint a magyar irodalom történetét angol nyelven röviden összefoglaló prospektus, illetve a MKKE kiadványa, a magyar könyvkiadást bemutató Bookmarket in Hungary – 2012.

A standon minden nap dedikálásokat szervezünk a részt vevő íróknak (Spiró György, Dragomán György, Schein Gábor, Röhrig Géza), a velük való beszélgetésen pedig a vásár különtermében vehetnek majd részt az érdeklődők. Az irodalmi rendezvények mellett – ugyancsak a vásárban – Mautner Zsófia egy magyar főzőshow-val mutatkozik be, valamint a Besh O' DroM együttes két tagja zenél majd a vásárlátogatóknak.

A könyvvásár programjai mellett két irodalmi kísérőrendezvényre is sor kerül Tel-Avivban: az Tel-Avivi Írószövetségben a meghívott írókkal beszélget Itamar Kest magyar származású író, fordító. A tel-avivi Kameri színházban pedig Spiró György Prah c. darabjának felolvasására várjuk a közönséget.