M. Nagy Miklós a Helikon Kiadó főszerkesztője

.konyvesblog. | 2017. november 02. |

m-nagy.jpg

Átigazolási híreink következnek. A Helikon Kiadó irodalmi vezetője és főszerkesztője november másodikától M. Nagy Miklós lett. M. Nagy több mint 30 évig dolgozott az Európa Kiadónál, amelynek az utóbbi években a vezetője is volt. 

Kiváló alkotói műhelybe kerültem, amely, nem mellesleg, az egyik kedvencemnek, Kurt Vonnegutnak is a kiadója. És még sok más nagyszerű magyar és külföldi szerzőé. Igyekszem gyarapítani ezt a listát, teli vagyok ötlettel, amelyek majd helikonos könyvekké válnak

- mondta el a folytatásról M. Nagy, aki íróként, kritikusként és műfordítóként is ismert. Olyan szerzők fordítása fűződik a nevéhez, mint Nick Hornby, Bret Easton Ellis, Viktor Pelevin, Martin Amis vagy Borisz Akunyin.  

Sárközy Bence, a Libri Kiadói Csoport kiadási igazgatója így fogalmazott:

Nagyjából a 2000-es évek közepén tettem meg első bátortalan lépéseim nemzetközi könyves rendezvényeken, és már akkor világos volt, hogy leginkább két karizmatikus arcélben – több nyelven beszélő, határozott ízlésű és mindenestől européer kiadóegyéniségben – manifesztálódik a külföldi szakemberek számára a hazai könyves szakma: Morcsányi Gézában és M. Nagy Miklósban. Az elmúlt évtizedben Miklóst tekintettem a legnagyobb konkurenciámnak és egyben példaképemnek, bámulatos olvasottságával, minőségérzékével, új hangok iránti érzékenységével olyan rangot és elismertséget vívott ki magának a nemzetközi kiadói világ rendkívül kritikus közegében, amely példaértékű. Amikor Halmos Ádám barátommal megalapítottuk a Libri Csoport kiadói divízióját – melynek még 2011-ben, az alapítás évében részévé vált a Helikon Kiadó –, az volt a vágyunk, hogy a legjobb szakemberek tudására alapozva haladjuk meg évről évre a saját képességeink korlátait, tőlük mi is mindig tanulhassunk, és ezáltal a szerzőink és az olvasóink is  egyre jobb >>szolgáltatásban<<  részesülhessenek. Nincs annál nagyobb öröm, mint hogy Miklóssal közösen gondolkodva tervezhetjük mostantól a jövőt.

M. Nagy helyét az Európa élén Kuczogi Szilvia vette át. Kuczogi 2009-2016 között a Népszabadság munkatársa volt, előbb a lapot kiadó részvénytársaság projektigazgatójaként, majd a lap kereskedelmi kiadványokért és speciális projektekért felelős főszerkesztő-helyetteseként, az utolsó három évben pedig a kulturális rovat vezetőjeként.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.