Lena Dunham, David Cronenberg és a börtönirodalom - Itt a legújabb Könyves!

.konyvesblog. | 2015. március 04. |

dunhamborito.jpg

Az HBO-n futó Csajok már a negyedik évadánál jár, és olyan népszerű, hogy még a kortárs popkultúra legnagyobb trollja, Bret Easton Ellis is beállt a rajongói közé. Lena Dunham a sorozatban porig rombolja a Szex és New York férjvadászatra fókuszáló álomvilágát, hősei önzőek és individualisták, és mindig azzal próbálnak meg boldogulni, akit éppen melléjük sodor a véletlen - az sem gond, ha ez minden héten más. Dunham, aki a sorozatnak nem csak főszereplője, de írója és rendezője is, folyamatosan tabut döntöget, Nem olyan csaj című könyvében pedig saját életéről oszt meg meghökkentő részleteket. (a könyvről ITT írtunk, de van Dunham-podcastunk is) Így például mesél arról, hogy milyen a viszonya leszbikus testvérével, hogy milyen volt az első szexuális élménye és miért gondolja azt, hogy megerőszakolták. Erről a szerző a következőt mondja:

"Nem direkt akartam sokkolni. Ez egy nagyon is hétköznapi dolog sok nő életében. Éppen ez a sokkoló benne. Talán ha hangot adunk ezeknek a történeteknek, ha minél több nő meséli el, mit élt át, talán változtatni tudunk azon, hogy mindez ne legyen ennyire természetes."

A Könyvesben megszólal a legendás filmrendező, David Cronenberg is. A kultikus művész 70 éves korában írta meg első regényét Konzum címmel. (részlet a könyvből ITT, cikkünk a könyvről pedig ITTA légy, a Karambol, az eXistenZ, az Erőszakos múlt rendezője beszél arról, hogyan válik a testünk kiterjesztésévé az okostelefonunk, a számítógépünk vagy a Google. A beszélgetésből az is kiderül, hogy azért írta bele a regénybe Budapestet, mert korábban itt forgatta Jeremy Ironsszal a Pillangó úrfi című filmjét, és nagyon megszerette a várost.

Könyves Magazin

Libri-Shopline, 2015, 72 oldal, 870 HUF/5 pont + 199 HUF

 

Mit olvas az az ember, akit több évre, vagy akár évtizedre rácsok mögé zártak? Egyáltalán, szeretnek-e olvasni az elítéltek? Kik a legolvasottabb szerzők a hazai börtönökben, és kinek a műveihez lehet csak hosszas várakozás után hozzájutni? A Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai létesítményében jártunk, ahol a könyvtárosok maguk is rabok. Ők meséltek várólistákról, kedvencekről, és arról, hogy mit jelentenek nekik a börtön mindennapjaiban a könyvek. 

A Könyves beszámol a francia botrányíró, Michel Houellebecq szeptemberben megjelenő új regényéről és az iszlámhoz fűződő viszonyáról. Az új könyv, amely pár nappal a francia megjelenés előtt felkerült az internetre, arról szól, hogy 2022-ben muzulmán elnöke lesz Franciaországnak. A könyv, majd pár napra rá az írót ábrázoló karikatúrát közlő Charlie Hebdo aznap jelent meg, amikor a véres terrorcselekmény is történt.

Szombat Éva fényképész a tavalyi év legjobb elsőkönyveseit mutatja be egy exkluzív fotósorozat keretében, a fotó kedvéért a slam poetry művészetéről is ismert Kemény Zsófi egy órán át állt egy gumicsónakban a Vígszínház előtt, Mán-Várhegyi Rékát egy Barcelona-focicsapatos világba került, Totth Benedeket pedig egyszerűen csak elütötte egy autó a fotózás kedvéért. (cikkünk az Én még sose című Kemény Zsófi-regényről ITT, a Boldogtalanság az Auróra-telepenről ITT, a Holtversenyről pedig ITT.)