Lehet, hogy jövőre már egy robot írja a legjobb sci-fit

.konyvesblog. | 2014. október 29. |


11s2ur7.jpgJapán tudósok azt ígérik, hogy jövőre elkészülhet az első mesterséges intelligencia által írt sci-fi történet. Ha jól sikerül, akár még Hoshi-díjat is kaphat.

A 2015-ös Hoshi-gála egyáltalán nem olyan lesz, mint a többi hasonló ünnepség, ígérik a japán sci-fi irodalom egyik legnagyobb eseményének szervezői. Már csak azért sem, mert egyáltalán nem biztos, hogy a díj átvevője emberi lény lesz, hiszen a győztes írás kiválasztói nem fogják tudni, hogy az adott történetet élő személy vagy számítógép írta-e. A díj névadójának, Shinichi Hoshi sci-fi írónak lánya, Marina Hoshi Whyte pedig már azzal viccelt, hogy bármilyen más nem emberi lénytől is elfogadnak írásokat, legyen az akár földönkívüli, akár állat, a lényeg, hogy japánul írjon. A nő azt szeretné, ha a verseny és a díjátadó maga is science fiction lenne, hiszen szerinte nincs is értelme egy ilyen eseménynek, ha nem mozgatja meg a közönség képzeletét.

Az ötletnek  van egy komolyabb alapja is - egy tudóscsoport Dr. Hitoshi Matsubara jövőkutató vezetésével ugyanis tényleg belekezdett egy projektbe, melynek célja a sci-fi írás módszerének gépesítése. A tudósok Shinichi Hoshi novelláit elemezve igyekeznek a műfaj csínját-bínját megtanítani a mesterséges intelligenciáknak. Hoshi 1997-es halálakor több mint ezer rövid novellát, vagyis shoto-shotót hagyott hátra, és mivel ezek az örkényi egypercesekre hajazó írások többnyire nagyon egyszerű, csattanóval végződő történetek, kiválóan alkalmasak arra, hogy kielemezzék belőlük a sci-fi írás fő fogásait. A tudósok két éve dolgoznak a projekten, és azt ígérik, 2015 őszére mindenképpen készen lesz az első, mesterséges intelligencia által létrehozott sci-fi történet. Hoshi lánya tisztában van vele, hogy ez valószínűleg egy nagyon primitív írás lesz, és  kizártnak tartja, hogy megnyerje a versenyt, de a lényeg szerinte az, hogy a közönség felfigyeljen erre a kezdeményezésre, és végignézze a fejlődését éppen úgy, mintha egy kisbabát látna felnőni. A szervező asszony hozzátette, elképzelhető, hogy már más tudóscsoportok is próbálkoznak valami hasonlóval, és ha jelentkeznek, természetesen az ő számítógépük által kreált írás is részt vehet a versenyen.

Adam Roberts angol sci-fi író és akadémikus először egyszerűen butaságnak titulálta Matsubaráék ötletét, mert tény ugyan, hogy a számítógépek sok okos dologra képesek, de hiányzik belőlük a kreativitás, ezért képtelenség, hogy valaha is meg tudjanak írni egy épkézláb történetet. Mikor felkérték, hogy írjon egy önsegítő könyvet jövendőbeli sci-fi és fantasyíróknak, átértékelte a dolgot. Miközben a könyvön dolgozott, hirtelen azon kapta magát, hogy programszerű rubrikákba gyűjti a stratégiákat és szabályokat. Az egyik szabály éppen az, hogy nem szabad szigorúan követni a szabályokat, mégis, rá kellett döbbennie, hogy rengeteg mai sikeríró mást sem tesz, mint hogy ezen stratégiák alapján összerak már meglévő történetelemeket. "Lehet, hogy mi, emberek csak áltatjuk magunkat azzal, hogy valami isteni szikra birtokában vagyunk.”- véli Roberts. „Fel kell tennünk a kérdést: biztos, hogy emberi lényre van szükség ahhoz, hogy megírja, mondjuk, Dan Brown regényeit? Lehetséges, hogy egy számítógép még jobb munkát is végezne.”

Forrás: Guardian