Lator László nyerte a Rotary Irodalmi Díjat

.:wendy:. | 2008. október 10. |

Az idén alapított és egyik legmagasabb pénzjutalommal járó Rotary Irodalmi Díjat Lator László Az egyetlen lehetőség című válogatott verseit tartalmazó kötete nyerte. Lator győzelme nem okozott meglepetést, hiszen a szeptember 30-án kiválasztott, utolsó fordulóba bekerült három kötet közül a zsűri a legtöbb szavazatot Lator kötetére adta.

A szeptember 30-án kiválasztott három kötet (Lator: Az egyetlen lehetőség, Schein: Bolondok tornya, Závada: Idegen testünk) közül a szakmai zsűri már akkor is Lator László verseskötetére adta a legtöbb szavazatot, így szinte egyértelmű volt, hogy a végső győztes is a 81 éves költő lesz.

A zsűri megadott szempontrendszer alapján döntött, amely elsősorban a zsűrizés technikai lebonyolítására vonatkozott. Egyérszt a zsűritagok nem tudhattak egymásról (hogy elkerüljék az esetleges összebeszéléseket és lobbizásokat), - így természetesen a nevük nem volt nyilvános, hogy megóvják őket a szerzők és híveik "ostromától". Minden zsűritagnak meg kellett jelölnie 5, általa olvasott művet a jelzett egy év új terméséből, és azokat, rövid indoklással egytől ötig pontozták (az ötös a legjobb). A kuratórim a beérkezett szavazatokból első körben nyilvánosságra hozta az egyes zsűritagoktól 5 pontot kapott műveket. Végül a kuratórium összegezte a pontszámokat, s ebből megállapította a három első, illetve az első helyzettet.

A zsűri egyik tagjának értékelése szerint „Szokás Latort az Újholdasok sorába, Pilinszky, Nemes Nagy Ágnes, Rába György közelébe helyezni. Valóban ott is van a helye, holott nem közölt verset az Újholdban. Ám meg kellene gondolni, hogy líratörténetileg nem pontosabb-e helyét a modernség paradigmái utáninak látni, hiszen, ha látványosan távol is tartja magát a posztmoderntől – szigorúsága, kötöttségei, a hagyományokhoz való ragaszkodása, kifejezett moralitása élesen leválasztja róla –, mégis, éppen lírájának nyitottsága folytán helye a már nem és a még nem köztes terében jelölhető ki. Ahol még erősen él a hagyományba átfordult modernség eszméje, de már hallatszik az új lírai beszédmódnak a hangja is.”

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.