Krasznahorkai megtanította az angoloknak, hogy ejtik a vezetéknevét

.konyvesblog. | 2015. május 14. |

krasznahorkairetus_1.jpgFotó: Valuska Gábor

Május 19-én kiderül, ki nyeri a Nemzetközi Man Booker Díjat, ami még mindig nem azonos az évente kiosztott Man Bookerrel. A nemzetközit kétévente ítélik oda, és nem egy-egy könyvet, hanem egy teljes életművet díjaznak vele. A Guardian ugyanazt az öt kérdést tette fel mind a tíz jelöltnek, köztük Krasznahorkai Lászlónak.

Betűk, majd a betűkből szavak, aztán ezekből a szavakból rövid mondatok, aztán van néhány hosszabb mondat, és végül nagyon hosszú mondatok, mindez 35 éve. Szépség a nyelvben, móka a pokolban - válaszolta Krasznahorkai a Guardian Hogyan definiálná a saját munkáját azok számára, akiknek nem ismerős kérdésére. Melyik mű elolvasását ajánlaná először az életművéből annak, aki még csak most ismerkedik önnel - hangzott a következő kérdés, de Krasznahorkai egy saját kötetet sem nevezett meg, helyette azt javasolta a könyveit még nem olvasónak, hogy menjen ki a szabadba, üljön le mondjuk egy patak partjára, és ne csináljon semmit, ne gondoljon semmire, csak üljön ott csendben, mint a kövek. Ha így tesz, végül találkozik majd valakivel, aki olvasta a könyveit.

Krasznahorkai nem érzékel különbséget a hazai és a nemzetközi olvasótábor között, mert szerinte az empátiával rendelkező olvasók az egész világon ugyanolyanok. Csak egyetlen irodalmi hőse van, K, Kafka szövegeiben. Mindig őt követi. Az író feladata szerinte semmilyen körülmények között nem az, hogy részt vegyen a napi politikába, mert a művésznek semmi nem a feladata. Csak határok nélküli szabadság, amire a kétségbeesés a válasz.

Mikor a Guardian arra kérte, mondjon magáról valami újdonságot, Krasznahorkai inkább valami hasznosat ajánlott. A vezetéknevének kiejtését angolul: [krαsnαhorkα.i]. Amit még ennek ellenére is elrontottak az illusztrációnak szánt fotója alatt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.