Könyvesblokk: Starnone, Bassani, Link

.konyvesblog. | 2018. szeptember 10. |

Párkapcsolati válság, egy unatkozó egyetemista és egy köztiszteletben álló férfi találkozása, és egy nők után koslató férfi története - mutatunk hármat a könyves újdonságok közül.

Domenico Starnone: Hurok

Domenico Starnone: Hurok

Fordította: Barna Imre, Park Kiadó, 2018, 204 oldal, 2950 HUF

 

Domenico Starnone neve önmagában talán nem mond sokat a magyar olvasónak, pedig több könyve is megjelent hazájában, és több művét meg is filmesítették. Amúgy Anita Raja műfordító férje, aki két éve azzal került a figyelem középpontjába, hogy egy újságíró azt állította, ő Elena Ferrante. Jó tíz évvel korábban amúgy Starnonéról is azt írták, hogy ő Ferrante, szóval, ha igaz, ha nem, a dolog családban marad. Magyarul először a Hurok című műve jelent meg, amely egy megpróbáltatásokkal, ki nem mondott sérelmekkel teli, hosszú különélés után újrakezdett házasság regénye, Starnone pedig három nézőpontból írta meg egy elhagyás, majd visszatérés történetét.

Giorgio Bassani: Az aranykeretes szemüveg

Giorgio Bassani: Az aranykeretes szemüveg

Fordította: Zsámboki Zoltán, Európa Könyvkiadó, 2018, 176 oldal, 3299 HUF

 

Athos Fadigati köztiszteletben álló ferrarai gégész, már benne van a korban, mégsem kötelezte el magát. Eraldo Deliliers egyetemista. Húszévesen már több nevezetes hódításon van túl, de unja a tanulást, elege van a pénztelenségből, élvezni akarja az életet, és csak arra vár, hogy valaki finanszírozza a vágyait. A kisregény egy szexuális és egy faji elszigetelődés párhuzamos krónikája. 1938-ban játszódik, az olaszországi zsidótörvények kibocsátásának idején. 1987-ben Philippe Noiret főszereplésével emlékezetes film készült belőle, amelyben a szerző alteregójának tekintett zsidó egyetemistát Rupert Everett alakította.

Charlotte Link: Figyelő szemek

Giorgio Bassani: Az aranykeretes szemüveg

Fordította: B. Szabó Károly, General Press Kiadó, 2018, 520 oldal, 3990 HUF

 

Samson minden napja szoros időbeosztás szerint zajlik. Reggeli után kilép a házból, és elindul a gondosan megtervezett körútjára. Vadidegen nőket követ. Ebbe menekül saját életének kilátástalansága, kudarcai elől, és hamarosan ennek a szokásnak a rabjává lesz. A kedvencéért, Gillian Wardért szó szerint rajong, ám a férfi számára fokozatosan nyilvánvalóvá válik, hogy a nő tökéletesnek látszó élete egy hatalmas hazugság. Ezzel egy időben Londonban egyedülálló nők lesznek prédává: a gyilkos embertelen módon végez velük. Amikor valaki Gillian családjából az őrült mészárlás áldozatául esik, a gyanú azonnal Samsonra terelődik.