Könyvesblokk: Silvera, Santopolo, Papp

.konyvesblog. | 2018. január 29. |

Egymással összeakadó életek és sorsok, valamint egymásba fonódó családi történetek egész sora elevenedik meg szokásos hétfői Könyvesblokkunk három regényében. Mostani válogatásunkba egy ígéretesen debütált ifjúsági regény, egy 9/11-gyel kezdődő szerelmi történet és egy elhallgatásokkal teli magyar családregény került.

Adam Silvera: Inkább boldog

Adam Silvera: Inkább boldog

Fordította: Hartinger Emese, Menő Könyvek, 2018, 336 oldal, 2990 HUF

 

Egy családi tragédiát követő nyáron a tizenhat éves Aaron Soto igyekszik újra magára találni, ám amint összebarátkozik Thomasszal, minden összezavarodik. Aaron és Thomas egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és a fiú önmaga előtt sem tagadhatja le többé az érzelmeit. Esetében egy memóriatörlési eljárás jelentheti a megoldást arra, hogy újra a régi legyen, viszont ezzel együtt az igazi önmagát is elveszítheti. A szerző, Adam Silvera Bronxban született és nevelkedett. A könyvkiadásban dolgozott, gyerekkönyveket árult, majd marketingasszisztens volt egy irodalmi ügynökségnél, és gyerekkönyvekről és young adult regényekről írt értékeléseket. Első regénye, az Inkább boldog számos elismerést aratott.

Jill Santopolo: A fény, amit elvesztettünk

Jill Santopolo: A fény, amit elvesztettünk

Fordította: Szűr-Szabó Katalin, 21. Század Kiadó, 2018, 3690 HUF

 

A Columbia Egyetem két végzőse, Lucy és Gabe 2001. szeptember 11-én ismerkedik meg New Yorkban. Az a nap az ő életüket is mindörökké megváltoztatja. Egy évvel később találkoznak megint, sorsuk pedig összefonódik, még ha kontinensek választják is el őket egymástól. A következő tizenhárom évben közös útjuk álmokon, vágyakon, féltékenykedéseken, megcsalásokon vezet el végül a szerelemig. A nagy kérdés, hogy össze tudják-e egyeztetni a szenvedélyt és a biztonságot, az álmokat és a valóságot.

Várható megjelenés: február 5. (a kötet előjegyezhető)

Papp Sándor Zsigmond: Gyűlölet

Papp Sándor Zsigmond: Gyűlölet

Jelenkor Kiadó, 2018, 476 oldal, 3499 HUF

 

A honnan jövök? kérdése foglalkoztatja leginkább Papp Sándor Zsigmond új regényének hősét, az erdélyi születésű, de jó tíz éve Budapesten élő Loboncz Mártont. A családi múltat feszegetné, egészen pontosan a börtönből szabadult, és rég nem látott apja nyomát kutatná. A családi nyomozás során a Gyűlölet hőse eltitkolt, elhallgatott szülői-nagyszülői történetek egész sorát fejti fel a romániai diktatúra hetvenes és nyolcvanas éveiből.

Várható megjelenés: február 15. (a kötet előjegyezhető)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.