Könyvesblokk: Robinson, Shenk, Bauer

.konyvesblog. | 2016. július 04. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2.jpgNyáron a könyvkiadás is szabadságra megy, de azért mindig akad egy-két új krimi vagy szerelmes regény, hogy ne kelljen azon gondolkodni, mit olvassunk a nyaraláson. A hét Banks felügyelővel, a South Park mögötti kreatív titokkal és egy boszorkányos családregénnyel indul.

Peter Robinson: A forradalom gyermekei

Peter Robinson: A forradalom gyermekei

Fordította: Rácz Péter, General Press, 2014, 416 oldal, 3490 HUF

 

Egyetemi tanár holttestére bukkannak az egykori vasúti nyomvonalon. Hogy baleset, gyilkosság vagy öngyilkosság történt, azt egyelőre senki sem tudja, kivéve az olvasó, aki látott már elég NCIS-t és olvasott már elég skandináv krimit ahhoz, hogy tudja, az ilyesmihez általában egy másik embernek is köze van. Különösen, ha az áldozat ötezer fontos hord a zsebében. A hulla, vagyis Gavin Miller, tele volt ellenségekkel, az egyetemről például helytelen szexuális viselkedésért tanácsolták el.  Mindenki kedvenc  Alan Banks felügyelőjének a hetvenes évekig kell utaznia, hogy megoldja az ügyet.

Joshua Wolf Shenk: Kreatív párosok - Hogyan inspirálnak kapcsolataink?

Joshua Wolf Shenk: Kreatív párosok - Hogyan inspirálnak kapcsolataink?

HVG Könyvek, 2014, 432 oldal, 3900 HUF

 

Mi a közös Warren Buffett-ben, Sigmund Freudban és J. R. R. Tolkienben? Ha ez a kérdés egy cikk címe lenne, valószínűleg mindannyian rákattintanánk, hogy megtudjuk a választ. Shenk könyve bemutatja, hogy az emberi kreativitás legnagyobb eredményei sosem egy, hanem két ember közös munkájával jönnek létre, legyen az az eredmény a South Park vagy az amerikai polgárjogi mozgalom. Vagyis lerombolja a magányos zseni mítoszát.

Bauer Barbara: Elsuttogom százszor

Bauer Barbara: Elsuttogom százszor

Jaffa, 2016, 310 oldal, 2940 HUF

 

Két dolog nem fog soha kikopni a magyar irodalomból. A generációkon átívelő regények és a beszélő nevet. Az Elsuttogom százszor ötvözi a kettőt: főhőse, Éber Zsófi egy harmincas műfordító, akinek elege lesz a napi pörgésből, ezért vidékre költözik, a nagymamájától örökölt meseházba. A nagyiról faluszerte azt pletykálták, hogy boszorkány, Zsófi körül pedig egyre több lesz a megmagyarázhatatlan esemény. Szerencsére megtalálja a nagymama naplóját, amelynek elolvasása után talán választ kap az egyre szaporodó kérdéseire. Mit rejt az ódon szekreter? Milyen terheket cipelünk egy életen át? Mit jelentenek a számok a nagypapa fényképének hátulján? Miközben Zsófi kísérletet tesz a múltja felfestésére, felbukkan A Férfi, Akit Szoboszlai Andrásnak Hívnak. Hamar kiderül, hogy ő az igazi.