Könyvesblokk: Robinson, Shenk, Bauer

.konyvesblog. | 2016. július 04. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2.jpgNyáron a könyvkiadás is szabadságra megy, de azért mindig akad egy-két új krimi vagy szerelmes regény, hogy ne kelljen azon gondolkodni, mit olvassunk a nyaraláson. A hét Banks felügyelővel, a South Park mögötti kreatív titokkal és egy boszorkányos családregénnyel indul.

Peter Robinson: A forradalom gyermekei

Peter Robinson: A forradalom gyermekei

Fordította: Rácz Péter, General Press, 2014, 416 oldal, 3490 HUF

 

Egyetemi tanár holttestére bukkannak az egykori vasúti nyomvonalon. Hogy baleset, gyilkosság vagy öngyilkosság történt, azt egyelőre senki sem tudja, kivéve az olvasó, aki látott már elég NCIS-t és olvasott már elég skandináv krimit ahhoz, hogy tudja, az ilyesmihez általában egy másik embernek is köze van. Különösen, ha az áldozat ötezer fontos hord a zsebében. A hulla, vagyis Gavin Miller, tele volt ellenségekkel, az egyetemről például helytelen szexuális viselkedésért tanácsolták el.  Mindenki kedvenc  Alan Banks felügyelőjének a hetvenes évekig kell utaznia, hogy megoldja az ügyet.

Joshua Wolf Shenk: Kreatív párosok - Hogyan inspirálnak kapcsolataink?

Joshua Wolf Shenk: Kreatív párosok - Hogyan inspirálnak kapcsolataink?

HVG Könyvek, 2014, 432 oldal, 3900 HUF

 

Mi a közös Warren Buffett-ben, Sigmund Freudban és J. R. R. Tolkienben? Ha ez a kérdés egy cikk címe lenne, valószínűleg mindannyian rákattintanánk, hogy megtudjuk a választ. Shenk könyve bemutatja, hogy az emberi kreativitás legnagyobb eredményei sosem egy, hanem két ember közös munkájával jönnek létre, legyen az az eredmény a South Park vagy az amerikai polgárjogi mozgalom. Vagyis lerombolja a magányos zseni mítoszát.

Bauer Barbara: Elsuttogom százszor

Bauer Barbara: Elsuttogom százszor

Jaffa, 2016, 310 oldal, 2940 HUF

 

Két dolog nem fog soha kikopni a magyar irodalomból. A generációkon átívelő regények és a beszélő nevet. Az Elsuttogom százszor ötvözi a kettőt: főhőse, Éber Zsófi egy harmincas műfordító, akinek elege lesz a napi pörgésből, ezért vidékre költözik, a nagymamájától örökölt meseházba. A nagyiról faluszerte azt pletykálták, hogy boszorkány, Zsófi körül pedig egyre több lesz a megmagyarázhatatlan esemény. Szerencsére megtalálja a nagymama naplóját, amelynek elolvasása után talán választ kap az egyre szaporodó kérdéseire. Mit rejt az ódon szekreter? Milyen terheket cipelünk egy életen át? Mit jelentenek a számok a nagypapa fényképének hátulján? Miközben Zsófi kísérletet tesz a múltja felfestésére, felbukkan A Férfi, Akit Szoboszlai Andrásnak Hívnak. Hamar kiderül, hogy ő az igazi.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!