Könyvesblokk: Pető, Szerencsés, Péterfy

.konyvesblog. | 2019. június 03. |

Nem volt szándékos, a legfrissebb Könyvesblokkunkba mégis csupa magyar szerző került, és ami a legjobb, hogy mindhárman nagyon más műfajban alkotnak. Pető Andrea non-fiction kötete egy bűncselekmény, és azon belül egy egyéni sors optikáján keresztül mutat meg egy szeletet a magyar történelemből, az elsőkönyves Szerencsés Dániel krimiben utazik, míg Péterfy Gergely egy rendhagyó szerelem történetét vázolja fel olvasói előtt.

Pető Andrea: Láthatatlan elkövetők

Pető Andrea: Láthatatlan elkövetők

Jaffa Kiadó, 2019, 304 oldal, 3490 HUF

 

Pető Andrea új kötete a budapesti népbíróság egyik legelső ügyének, Dely Piroska esetének krimiszerűen izgalmas elemzésén keresztül ad képet a második világháborút követő igazságszolgáltatás természetéről, valamint a nők szélsőséges radikális politikai mozgalmakban való részvételéről, részletesen szólva a nők elkövetővé válásáról, valamint a háború utáni emlékezetük kialakulásáról. A női elkövetők eddig láthatatlanok voltak a történetírásban éppúgy, mint a kollektív és az egyéni emlékezetben. A kötet elemzi a magyarországi szélsőjobboldali női politizálás okait, motivációit, formáját, fényképeit és főbb személyiségeinek életútját. A Láthatatlan elkövetők téma lesz a Margón is, a szerzővel Stumpf András beszélget. Részletek erre>>

Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Szerencsés Dániel: A 13. emelet

21. Század Kiadó, 2019, 3490 HUF

 

Az elsőkötetes Szerencsés Dániel krimijében egy magas beosztású tisztviselő lezuhan az Európai Bizottság székházának legfelső emeletéről. A nyomozással Tóth Tamást, a magyar ex-hírszerzőt bízzák meg, aki utolsó napjait tölti a Biztonsági Szolgálatnál. A gyanúja Oana Morarura, az áldozat asszisztensére terelődik. A vizsgálatot mindenki formalitásnak tekinti, Tóth a szabályokat megszegve mégis tovább nyomoz. A megérzéseit követve sikerül rekonstruálnia az ügy valódi hátterét. Amikor végül döntésre kényszerül, a lelkiismeretét követi.

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

Kalligram, 2019, 432 oldal, 3990 HUF

 

Péterfy Gergely új regénye mágikus erővel jeleníti meg a 20. és 21. század Kelet-Európáját, ahol újraelevenednek a szenvedély, a gyűlölet, a barátság és az árulás ősi történetei. Van-e élet a szerelmen túl? Felülemelkedhetünk-e vágyainkon és ösztöneinken? Képesek lehetünk-e ellenszegülni a történelemnek? Lehetséges-e a szabadság a diktatúrák romjain? A téma felmerül a Margón is, ahol a szerzővel Mészáros Sándor beszélget. Részletek erre>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.