Könyvesblokk: Oravecz, Ming-yi, Eichinger

.konyvesblog. | 2018. március 05. |

Egy nagyívű trilógia zárókötetével, egy tajvani szerző első magyar nyelvű könyvével és egy különleges ifjúsági regénnyel indítjuk a hetet.

Oravecz Imre: Ókontri

Oravecz Imre: Ókontri

Magvető Könyvkiadó, 2018, 464 oldal, 4299 HUF

 

Amikor öt éve, a Kaliforniai fürj megjelenésekor interjúztunk, Oravecz Imre még nem tervezte, hogy folytatást írt az Amerikába vándorolt Árvai család történetéhez. A most megjelent Ókontri viszont mégis felveszi az akkor elejtett fonalat, csakhogy ezúttal nem a kivándorlás, hanem a hazatérő családtagok visszailleszkedését és szajlai újrakezdését mutatja be, egészen 1956-ig. Oravecz Imre az Ondrok gödrével kezdett regényfolyamot végül ezzel a kötettel kerekíti trilógiává.

Wu Ming-yi: Rovarszemű ember

Wu Ming-yi: Rovarszemű ember

Fordította: Major Kornélia, Jelenkor Kiadó, 2018, 397 oldal, 3499 HUF

 

Egy fiú és egy asszony találkozását meséli el a tajvani születésű szerző negyedik kötete: a regénybeli szigetet minden másodszülött fiúnak el kell hagynia, amint betöltötte a tizenötöt. Atile'i viszont nem akar újabb tengeráldozat lenni, és úgy dönt, hogy dacolni fog a sorssal. Alice a férje és fia eltűnését követően már nem akar életben maradni, öngyilkosságát egy sorsszerű találkozás hiúsítja meg. Ketten indulnak végül a hegyekbe, ahol nemcsak egymást ismerik meg, de egy sötét titok is feltárul.

Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

Fordította: Nádori Lídia, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 155 oldal, 2699 HUF

 

A gyászról, a halálról, mégis valahol az életről szól Rosemarie Eichinger kötete, melynek hőse egy Emma nevű lány, aki szabadideje nagy részét a temetőben tölti. Ez csak elsőre meglepő: Emma apja ugyanis sírásó, ő maga pedig egyáltalán nem idegenkedik a közegtől – sőt, otthon érzi magát a temetőben, és még könyvet is vezet a holtakról. Itt ismerkedik meg egy Peter nevű fiúval, akinek az ikertestvére egy balesetben vesztette életét. A találkozásból barátság lesz, beszélgetéseiken pedig óhatatlanul szóba kerülnek az élet meg a halál kis és nagy kérdései – és végül talán még az is kiderül, hogy vajon esznek-e a halottak epertortát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.