Könyvesblokk: Oravecz, Ming-yi, Eichinger

.konyvesblog. | 2018. március 05. |

Egy nagyívű trilógia zárókötetével, egy tajvani szerző első magyar nyelvű könyvével és egy különleges ifjúsági regénnyel indítjuk a hetet.

Oravecz Imre: Ókontri

Oravecz Imre: Ókontri

Magvető Könyvkiadó, 2018, 464 oldal, 4299 HUF

 

Amikor öt éve, a Kaliforniai fürj megjelenésekor interjúztunk, Oravecz Imre még nem tervezte, hogy folytatást írt az Amerikába vándorolt Árvai család történetéhez. A most megjelent Ókontri viszont mégis felveszi az akkor elejtett fonalat, csakhogy ezúttal nem a kivándorlás, hanem a hazatérő családtagok visszailleszkedését és szajlai újrakezdését mutatja be, egészen 1956-ig. Oravecz Imre az Ondrok gödrével kezdett regényfolyamot végül ezzel a kötettel kerekíti trilógiává.

Wu Ming-yi: Rovarszemű ember

Wu Ming-yi: Rovarszemű ember

Fordította: Major Kornélia, Jelenkor Kiadó, 2018, 397 oldal, 3499 HUF

 

Egy fiú és egy asszony találkozását meséli el a tajvani születésű szerző negyedik kötete: a regénybeli szigetet minden másodszülött fiúnak el kell hagynia, amint betöltötte a tizenötöt. Atile'i viszont nem akar újabb tengeráldozat lenni, és úgy dönt, hogy dacolni fog a sorssal. Alice a férje és fia eltűnését követően már nem akar életben maradni, öngyilkosságát egy sorsszerű találkozás hiúsítja meg. Ketten indulnak végül a hegyekbe, ahol nemcsak egymást ismerik meg, de egy sötét titok is feltárul.

Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

Fordította: Nádori Lídia, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 155 oldal, 2699 HUF

 

A gyászról, a halálról, mégis valahol az életről szól Rosemarie Eichinger kötete, melynek hőse egy Emma nevű lány, aki szabadideje nagy részét a temetőben tölti. Ez csak elsőre meglepő: Emma apja ugyanis sírásó, ő maga pedig egyáltalán nem idegenkedik a közegtől – sőt, otthon érzi magát a temetőben, és még könyvet is vezet a holtakról. Itt ismerkedik meg egy Peter nevű fiúval, akinek az ikertestvére egy balesetben vesztette életét. A találkozásból barátság lesz, beszélgetéseiken pedig óhatatlanul szóba kerülnek az élet meg a halál kis és nagy kérdései – és végül talán még az is kiderül, hogy vajon esznek-e a halottak epertortát.