Könyvesblokk: Obama, Isaacson, Koltai

.konyvesblog. | 2018. december 10. |

A hétfői Könyvesblokkba mindig a friss megjelenések közül szemezgetünk párat: ezúttal mindhárom kötet az életrajz-önéletrajz vonalon mozog, így bekerült a válogatásba az egykori amerikai First Lady régóta várt memoárja, egy részletgazdag kötet a reneszánsz zseniről, da Vinciről, és egy születésnapra időzített életrajz az idén 75 éves Koltai Róberttől.

Michelle Obama: Így lettem

Michelle Obama: Így lettem

Fordította: Andó Éva és Weisz Böbe, HVG Könyvek, 2018, 440 oldal, 4900 HUF

 

Michelle Obama életrajza már a megjelenés előtt szenzációszámba ment, egyszerre 24 nyelven jelent meg, és az egykori First Lady már korábban bejelentette, hogy a kiadó a kötetből a család nevében egymillió példányt adományoz a First Book nevű non-profit szervezetnek, amely könyveket és tanulási anyagokat biztosít gyerekeknek. Most végre magyarul is megjelent a könyv, melyben Michelle Obama bepillantást enged élete kulcsfontosságú pillanataiba – a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámol többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban.

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci – A zseni közelről

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci - A zseni közelről

Fordította: Falcsik Mari, Helikon Kiadó, 2018, 722 oldal, 6999 HUF

 

Leonardo bámulatos jegyzetfüzeteinek több ezer oldalát, és szintúgy az életét és munkásságát érintő legújabb felfedezéseket feldolgozva Walter Isaacson megírta azt a könyvet, amely nemcsak összefoglalja meglévő ismereteinket minden idők legsokoldalúbb zsenijéről, hanem igyekszik a titkot is megfejteni: miből fakad ez a szárnyaló kreativitás? A kötet nemcsak az alkotót, hanem az embert is igyekszik közelebb hozni, aki a maga korában eléggé kilógott a sorból, hiszen rengeteg dologban volt ő más, mint az emberek többsége: fattyú volt, vegetáriánus, homoszexuális, balkezes, gyakran támadtak eretnek gondolatai, és nem tisztelt semmilyen tekintélyt: mindenről a saját szemével, a saját eszével, gyakran leleményes kísérletek révén akart meggyőződni.

Koltai Róbert: Sose halok meg? – Az első 75

Koltai Róbert: Sose halok meg? – Az első 75

Jaffa Kiadó, 2018, 350 oldal, 3990 HUF

 

Az idén 75 éves Koltai Róbert színész-rendező, akit többek között a Sose halunk meg, a Szamba, a Csocsó, avagy éljen május elseje!, a Miniszter félrelép című filmekből és számtalan színházi előadásból ismerünk. Önéletrajzában a maga szokott humorával és öniróniájával, de mégis komolyan mesél színházról, emberi-szakmai kapcsolatokról, filmekről és szenvedélyről.