Könyvesblokk: Neil Gaiman, Takács Zsuzsa és Carrie Fisher

.konyvesblog. | 2017. február 27. |

Ha hétfő, akkor Könyvesblokk, benne friss és ropogós könyvekkel. Ez alkalommal Gaiman skandináv átiratát, Takács Zsuzsa álmok és víziók közt bolyongó hősét, és Carrie Fisher memoárját hoztuk el nektek.

Neil Gaiman: Északi mitológia

Neil Gaiman: Északi mitológia

Fordította: Ballai Mária, Galamb Zoltán, Gálla Nóra, Juhász Viktor, Orosz Anna, Pék Zoltán, Török Krisztina, Agave Könyvek, 2017, 208 oldal, 3280 HUF

 

Ritka esemény, amikor a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul egy nemzetközileg elismert szerző könyve. Ilyen könyv Neil Gaiman Északi mitológiája is. Gaiman talán az Amerikai istenekkel futott a legnagyobbat, amit csak azért említek most, mert újra a mitológiák világába kirándult, ezúttal a skandináv mondakörbe. A helyzet speciális, hiszen meglévő mítoszokat dolgozott fel és írt át, új keretet és ívet adva a teremtéstől az Istenek Alkonyáig tartó történetfolyamnak. Thor, Loki és Odin karaktereit elsősorban nem a Marvel-képregényekből illik ismerni, még ha Gaiman be is vallja, őt Stan Lee vezette be a világukba. A szerző már a Sandman-képregényekben is szerepelteti a mitológiai karaktereket, ilyen értelemben rendszeresen visszatér műveiben a skandináv mondavilág, amit most végre újraírhatott. Bár az Északi mítoszokban nem egy eredeti Gaiman-történetet kapunk, attól még izgalmas játékra hívja olvasóit, hiszen ez nemcsak újraírás, hanem újraolvasás is. Amikor megkérdezték tőle, mi volt a legkorábbi vágya íróként, annyi válaszolt: ő akart lenni az a szerző, aki megírta A Gyűrűk Urát. A skandináv mitológia újraírásával egészen jó úton jár.

Takács Zsuzsa: A sóbálvány

Takács Zsuzsa: A sóbálvány

Magvető, 2017, 88 oldal, 2490 HUF

 

Z., a fővárosi értelmiségi, akinek élete több ponton is bizonytalanul rímel megalkotója életére, Gregor Samsa hálószobája helyett a huszadik században, a kommunista Havannában és a magyar egészségügy helyzetében ébred, Weöres Sándor-arcú kiskamaszok, dilettáns takarítónők és hajdani KISZ-vezetők között. Takács Zsuzsa hőse álmok és víziók (sőt: hallucinációk) közt bolyongva reflektál kortárs jelenre és nem is olyan távoli múltra, az Élet és Irodalom hasábjai helyett ezúttal önálló kötetben. A sóbálvány az egészségügyi határérték alatt maradva adagolja az iróniát, elmerészkedik a groteszk határáig, és rávesz arra is, hogy átgondoljuk a nagybetűs, vagy épp a közzel súlyosbított életet.
 
Carrie Fisher: A hercegnő naplója - Találkozás önmagammal

Carrie Fisher: A hercegnő naplója - Találkozás önmagammal

Libri, 2017, 244 oldal, 3999 HUF

 

Karinthy Frigyesnek és Carrie Fishernek sokkal több köze van egymáshoz, mint azt elsőre gondolnánk. Majdnem azonos a monogramjuk, kortalanul viccesek, és egyszer mindketten szembetalálkoztak fiatalkori önmagukkal. A hatvanéves Fishernek nem kellett a Duna-parton sétálgatnia, elég volt elővennie a 19 éves korában, vagyis a Csillagok háborúja forgatása idején írt naplóját. Mindannyiunk Leia hercegnője, akiből még a halála után is mémet, sőt feminista ikont varázsoltak, emlékeztetve a patriarchátust, hogy a nők helye nem a konyhában, hanem az ellenállásban van, kendőzetlenül, de nagyon szórakoztatóan mesél függőségről, sikerről és Harrison Ford meztelen testéről, és közben egyáltalán nem törődik azzal, hogy mit gondolnak róla mások.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.