Könyvesblokk: KOK, Péterfy-Novák, Ferrante

.konyvesblog. | 2017. december 11. |

Nápolyi asszonysorsok, felkavaró hétköznapok és fájó novellák, meg egy regényfolyam második része, mely a dokumentarista és a fikciós próza mezsgyéjén egyensúlyozva meséli el egy szerelem történetét. Ezek a friss megjelenések kerültek a hétfői Könyvesblokkba.

Karl Ove Knausgård: Szerelem - Harcom 2.

Karl Ove Knausgård: Szerelem - Harcom 2.

Fordította: Petrikovics Edit, Magvető, 2017, 588 oldal, 4999 HUF

 

A Harcom-saga második része akár az Így jártam anyátokkal alcímet is viselhetné, Knausgård ugyanis azt meséli el benne, hogyan ismerte meg második feleségét, az író Linda Boströmöt, és hogyan élte meg első három gyermekük születését. Már megint itt van a szerelem, pedig KOK még az újságíró, Tonje Aursland férje. Aursland számára csak a szakítás után, a második kötetből derült ki, hogy férje megcsalta, megaláztatását pedig egy rádiós dokumentumműsorban beszélte ki. Arról, hogy Boström hogyan omlott össze az első két könyv megjelenése után, KOK a hatodik, hitleres részben számol be, addig is megtudhatjuk, hogyan funkcionál a 21. század egyik legellentmondásosabb írója az óvodában, és mit kezd egy denevérrel, aki a nappalit nézte ki új otthonul.

Olvassatok bele >>

Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Péterfy-Novák Éva: A rózsaszín ruha

Libri Könyvkiadó, 2017, 166 oldal, 2990 HUF

 

Felkavaró novellákat írt Péterfy-Novák Éva; a magyar konyhákban, a titkárnői irodákban és a vasárnapi ebédeknél még soha nem volt ilyen borzasztóan nyomasztó a hangulat. A rózsaszín ruha című elbeszéléskötetben úgy leszünk részesei a legintimebb, kibeszéletlen családi titkoknak, hogy szinte már a sajátjainkként kezeljük őket. Az Egyasszony óriási sikere a neten, könyvben és színházban nagy elvárásokat támasztott, de Péterfy-Novák Éva rengeteg érzelemmel, megalázottsággal, mégis könnyedén mesél, nyelve és szituációi szinte dokumentarista módon tárják fel a kapcsolatok hazugságainak rétegeit. Az elbeszéléseknek nem is szereplői vannak, hanem valóságos figurái intarziás bútorok és kihűlt vacsorák között. A novellák fájnak, de az elbeszélői hangok egyenessége, öniróniája vagy humora igyekszik feloldani a szétrohadt életek drámáját. Péterfy-Novák Éva dramaturgiailag bravúrosan bánik a félmondatokkal, mert ki gondolná, hogy egy félmondatba egy teljes karakterleírás vagy maga az élet belesűríthető?

Elena Ferrante: Az új név története

Elena Ferrante: Az új név története

Fordította: Matolcsi Balázs, Park Könyvkiadó, 2017, 489 oldal, 3990 HUF

 

Tovább bonyolítja nápolyi szappanoperáját Elena Ferrante, és bemutatja briliáns barátnői ifjúkorát. Lilát és Elenát egy világ választja el egymástól, előbbit a túl fiatalon nyélbeütött házasság fojtogatja, utóbbit a közösség, amiből tanulással próbál kitörni. Míg Lila Nápolyban éli a boldogtalan feleségek hétköznapjait, Elena a pisai egyetemre felvételizik, és elköltözik a telepről. Bármennyire messzire is kerülnek azonban egymástól, a kettejük közti kötelék elszakíthatatlannak látszik. Ferrante Az új név történetében egyszerre játszik pszichológust, történészt és krónikást, és ismét bebizonyítja, hogy többet tud a női lélekről és az olasz közelmúltról, mint amennyiről beszélni ildomos.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.