Könyvesblokk: kémkedő Szent-Györgyi, gyémántragyogású Karády, Hegyeshalomig utazó Fabricius

.konyvesblog. | 2016. október 03. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_3.jpgSzokásos heti könyvesblokkunkban minden hétfőn ajánlunk néhány új könyvet és néhány egészen friss megjelenést, hogy ne maradj le semmiről. A fókuszban ezúttal Szent-Györgyi Albert kevésbé ismert oldala, Karády Katalin életútja, és egy kirúgott felsővezető szabadságkeresése. 

Wisinger István: A Nobel-díjas kém

Wisinger István: A Nobel-díjas kém

Athenaeum, 2016, 413 oldal, 3990 HUF

 

Valóság és fikció keveredik Wisinger István dokumentumregényében, amely leginkább Szent-Györgyi Albert életének utolsó hat magyarországi évére koncentrál. Szent-Györgyi rendkívüli tudós, botcsinálta kém és egyes kortársai szerint „kalandor” politikus volt, de még a történészek is úgy emlékeznek meg az 1944-es német megszállás utáni időkről, hogy ő volt az egyik legjelentősebb antifasiszta ellenállási csoport vezetője.  Erről szól az oknyomozó újságírás módszereivel készült könyv, amelyet akár politikai kriminek is nevezhetnénk.

Karády Katalin: Ne kérdezd, ki voltam – Egy díva emlékére

Karády Katalin: Ne kérdezd, ki voltam – Egy díva emlékére

Szépmíves Könyvek, 2016, 222 oldal, 3990 HUF

 

Karády Katalin nemcsak dizőz volt, hanem egyenesen nemzeti intézmény. Pedig nem volt jó színésznő, csak elhitette, hogy az. Szögletes mozgású, tündéri trampli volt, később az óceán túloldalán kalapszalon-tulajdonos. Az ő útját mutatja be a Szépmíves könyve a kőbányai szülőháztól a csillogáson át Brazíliáig és New Yorkig. 

 

Fabricius Gábor: Más bolygó

Európa, 2016, 376 oldal, 3990 HUF

 

Fabricius Gábor regényében Magyarország még Európa része, a kormány országos kereskedelmi tévét vásárol, hogy fellendítse a népszaporulatot, mert tízről hétmillióra csökkent a lélekszám. A kapitalizmus-hívő Wunder nekivág Hegyeshalomnak, ahol a rendszerváltás idején már megfordult egyszer, ám most teljesen mások a céljai. Fabricius melankolikus disztópiájában a napfényes szabad európai táj besötétedik, és vészjósló homály borítja be Budapestet és Kelet-Európát.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.